Danes gobarski praznik na Ptuju

gobe, praznik, ptuj, pomaranča, razstava, donacija

Gobarske izkušnje boste lahko izmenjali pri Pomaranči ob Dravi

Gobarji in ljubitelje gob se bodo na že 8. tradicionalnem gobarskem prazniku družili danes med 10. in 18. uro pri lokalu Pomaranča (Ob Dravi na Ptuju). Pripravljajo razstavo vseh jesenskih gob, ki jih bodo nabrali člani Gobarskega društva (GB) Ptuj, predstavil pa jih bo Luka Šparl ob pomoči članov.
Obiskovalci pa bodo lahko gobe opazovali, jih okušali, se seznanili z gobarsko literaturo, dobili odgovore na vprašanja, ki se jim porajajo ob nabiranju teh slastnih, vendar tudi nevarnih darov naših gozdov. Gobarji bodo lahko v prijetni družbi izmenjali svoje gobarske izkušnje. Od 7. ure dalje je gobe še mogoče prinesti na gobarsko srečanje.

Zbrana sredstva bodo namenili za izgradnjo ptujskega urgentnega centra

Od 10. ure dalje bo v Pomaranči pripravljena gobova juha z ajdovimi žganci. Celoten izkupiček od prodanih juh bosta Gobarsko društvo Ptuj in Pomaranča letos namenila kot donacijo za izgradnjo Urgentnega centra Ptuj.

Priljubljene dežnikarice, na ptujskem koncu bolj poznane kot “marele”. Foto: VF

Nabiranje gob je zanimiv in razširjen konjiček. Gobe so odlična popestritev vsakdanjega jedilnika kot glavna jed ali začimba. Nabiranje gob je neke vrste vračanje k naravi. Med nabiranjem se sprehajamo v gozdu in smo v neposrednem stiku z naravo. Ker so gobe pomembne za gozd, je njihovo nabiranje zakonsko omejeno. Poznamo okoli 15.000 različnih vrst gob, od katerih jih je užitnih okoli 2.000. Nabiramo in uživamo le okoli 200 različnih vrst gob. Ocenjuje se, da je na svetu približno 140.000 različnih vrst gob. Nabiranje gob urejata Uredba o varstvu samoniklih gliv in Uredba o zavarovanih prostoživečih glivah. Dnevno lahko vsak nabiralec gob nabere največ dva kilograma gob. Vir: www:gozd-les.com

Naslovna fotografija: Boletus edulis (jesenski goban), foto: Luka Šparl