Dan za 49. ptujski festival narodnozabavne glasbe

Nocoj ob 19.30 bodo na Ptuju zvenele najboljše viže že 49. festivala narodnozabavne glasbe. Festival narodnozabavne glasbe Ptuj je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji.

Letošnji festival narodnozabavne glasbe bo na dvorišču Minoritskega samostana, festivalski večer pa bo razdeljen na dva dela. Najprej se bo tekmovalni del festivala z letošnjimi novimi skladbami izbranih ansamblov, v revialnem programu pa bo sledila predstavitev najlepših viž glasbenega dogajanja na Ptuju v obdobju med 1999 in 2008.

V drugem delu večera bodo nastopili ansambli, ki so soustvarjali zgodovino festivala in s tem slovensko narodnozabavno glasbo, organizatorji pa so prepričani, da bo ta del festivala prav gotovo navdušil vse ljubitelje tovrstnega muziciranja.

Več kot 20 izjemnih nastopov v vrhuncu festivalskega večera

Letos bo na odru v istem večeru tako tekmovalni kakor tudi revialni del poimenovan Odštevamo do abrahama ptujskega festivala. Slišali bo mogoče več kot 20 izjemnih nastopov in tako doživeti enega vrhuncev domače glasbe v letu 2018. Večinoma bodo v revialnem delu programa sodelovali ansambli v starih, izvirnih zasedbah, nekatere uspešnice pa bodo zaigrali mlajši ansambli.

Utrinek z lanskega festivala; foto: Radio Tednik Ptuj

Na festivalu bodo nastopili Mladi Dolenjci, ansambel Štrk, namesto ansambla Ptujskih 5 bo nastopil ansambel Slovenski zvoki, na odru bodo stali tudi Modrijani, ansambel Ekart, Pogum, Spev in Novi spomini. Namesto ansambla Strici bodo nastopili Pajdaši, namesto ansambla Vitezi Celjski pa Euro kvintet. Poslastica z nastopi legendarnih zmagovalcev četrtega obdobja Ptujskega festivala bo sledila tekmovalnemu delu letošnjih izbrancev festivala.

V tekmovalnem delu bodo nastopili

Veliki oder na Ptujskem gradu si bodo na začetku večera v letošnjem tekmovalnem delu delili ansambli: Boršt s skladbo Kot reka svobode, Blaža Hutevca s skladbo Ne bom si brisala solz, Zadetek s skladbo Domačija, Škorpijoni s skladbo Ko se ljubezen stara vžge, Opoj s skladbo Mlad in star, Hozentregarji s skladbo Večeri s teboj, Vražji muzikanti s skladbo Žalostna je moja noč, Frajerke s skladbo Dve srci, Klateži s skladbo Edina želja, S.O.S. Kvintet s skladbo Nisem, nisem.

Spletno glasovanje

V juliju in avgustu je s pomočjo radia Ptuj potekalo tudi spletno glasovanje za naj vižo desetletja. Lestvico so poleg Radia Ptuj predvajali še Radio Veseljak, Radio Krka, Murski val, Radio Sora, Radio Prlek, Radio 94 in Radio Univox. Radijske postaje po vsej Sloveniji bodo predvajale isto lestvico, na samem festivalu namreč ne bo moč glasovati za naj vižo desetletja. Izbor bo torej opravljen izključno s spletnim glasovanjem.
Vir, foto: Radio-Tednik Ptuj