Dan spomina na holokavst!

Venec v spomin žrtvam holokavsta.

Položitev venca ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je bil v imenu predsednika vlade Janeza Janše na judovskem pokopališču v Ljubljani položen spominski venec. Spominsko položitev venca je spremljala častna straža Slovenske vojske.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, ki ga obeležujemo 27. januarja, je na svojem zasedanju 1. novembra 2005 z resolucijo proglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

V Sloveniji mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo od leta 2008, ko je slovenska vlada datum 27. januar razglasila za nacionalni dan spomina na holokavst.

Ali bo judovska skupnost Slovenije dobila nazaj zaplenjeno hišo, v kateri domuje SD?

Stranka Socialnih demokratov domuje v vili Moskovič, ki jo je Komunistična partija odvzela Feliksu Moskoviču, Judu, ki je umrl v Holokavstu, z izgovorom, da je sodeloval z okupatorjem.

Kot poroča independent.co.uk je Študija o povrnitvi nepremičnin holokavsta (Shoah) pokazala, da več nekdanjih komunističnih držav v vzhodni Evropi še ni izpolnilo svojih obveznosti iz Terezinove deklaracije o sredstvih iz obdobja holokavsta iz leta 2009. Med njimi je tudi Slovenija.

Študija je preučevala nerešena vprašanja v zvezi z zasebnimi in komunalnimi nepremičninami, ki so bile nezakonito zasežene judovskim žrtvam holokavsta.

SD je praktično zastonj od države dobila Moskovičevo vilo kot zamenjavo za nekdanje prostore CK ZKS na Tomšičevi, ki so postali integralni del prostorov Državnega zbora RS.

Moskovičeva vila je bila sicer v času prejšnjega režima za majhen denar prodana državi, a se postavlja vprašanje, pod kakšnimi pogoji je potekala ta prodaja. Danes v njej domuje pravna naslednica komunistične partije, ki o vrnitvi zaseženega premoženja Judom noče niti slišati.

Preberite še:

Otroci so se vrnili v šolo!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Poostren nadzor policistov na cesti!
Vlada sprejela PKP8! Na čem je poudarek?

 

MR