Dan spomina na dr. Jožeta Pučnika

V spomin na dr. Jožeta Pučnika je delegacija Slovenske demokratske stranke s predsednikom Janezom Janšo danes na njegov grob položila cvetje. Dr. Pučniku se je poklonilo tudi vodstvo občine Slovenska Bistrica in člani njegove družine.

Ob 17-letnici smrti dr. Jožeta Pučnika je bila danes spominska slovesnost na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Foto: SDS
Danes mineva sedemnajst let od smrti očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika, ki je bil motor slovenskega osamosvajanja in demokratičnih procesov, ki so se v Sloveniji začeli dogajati ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Delegacija, v kateri so bili Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika, župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in poslanci SDS s predsednikom stranke Janezom Janšo, pa se je danes zbrala na spominski slovesnosti na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici in na grob dr. Jožeta Pučnika položila cvetje.

Spominskega dogodka so se udeležili tudi nekateri poslanci Slovenske demokratske stranke:  Suzana Lep Šimenko in Jožef Lenart s Ptujskega, mag. Karmen Furman, Bojan Podkrajšek, Jelka Godec, Lidija Ivanuša, Franci Breznik, Boris Doblekar, mag. Dejan Kaloh in ter evropski poslanec dr. Milan Zver s soprogo dr. Andrejo Valič Zver.

Janez Janša je na spominski slovesnosti poudaril, da je dr. Jože Pučnik velik del svojega življenja živel na zahodu in zaradi tega je vedel, da je demokracija zgolj forma, ki se jo da tako ali drugače prilagajati, zavijati in zlorabljati, če v tem okviru ni politične kulture.

V nagovoru je med drugim povedal, da letos obeležujemo veliko tridesetletnic iz časov, ki so bili usodni za zgodovino slovenskega naroda, dr. Jožeta Pučnika pa označil kot pogumnega moža, ki je bil eden redkih, ki je razumel dogajanje tistega časa. Ob tem je spomnil na pomembne Pučnikove besede v času osamosvojitvenih procesov, ko je dejal »da je zdaj čas in da če bomo Slovenci ta trenutek zamudili, potem je veliko vprašanje, kdaj bo prišel naslednji, zagotovo pa ne v času naše generacije.«

Današnji poklon dr. Jožetu Pučniku, ob obletnici njegove smrti. Foto: SDS

Janez Janša: »Veličina njegovih misli ter dela v svoji celoti šele prihaja«

Dr. Jože Pučnik je bil tisti, ki je v času demokratizacije in osamosvajanja Slovenije nosil na svojih ramenih veliko breme odgovornosti in je upal reči samostojni Sloveniji DA, je še poudaril Janša in dodal: »Tveganje in odločnost v tistem času je bila tista, ki je odločila in ta odločnost je bila koncentrirana v dr. Jožetu Pučniku.«

»Vse, kar nek narod doseže v svoji zgodovini, je potrebno razvijati in braniti, sicer mnogi sijajni dosežki propadejo v vrtincih zgodovine. Nič ni dano za večno, razen božjega kraljestva, in na ljudeh je, da se iz dobrih ter slabih praks zgodovine učimo tisto, kar je prav in dobro za prihodnost. Spomin na dr. Jožeta Pučnika bomo ohranili v trajnem spominu in veličina njegovih misli ter dela v svoji celoti šele prihaja,« je v zaključku nagovora še povedal Janez Janša.

Vir in foto: SDS