Čez teden dni na Ptuju in v okolici Art Stays

V mestni hiše na Ptuju je bila ta teden novinarska konferenca pred letošnjo izvedbo festivala sodobne umetnosti Art Stays z naslovom Fragile. Direktorjema festivala Jerneju Forbiciju in Mariki Vicari se je na predstavitvi letošnje vsebine festivala pridružil tudi ptujski župan Miran Senčar

Foto: MO Ptuj

Festival Art Stays bo potekal od 6. julija do 13. julija (razstave do 9. septembra 2018) na trgih in v zgodovinskih stavbah Ptuja in bo zajel umetnike, ki delajo preko različnih medijev: slikarstvo, kiparstvo, fotografija, instalacije, video, performans in glasba.

Poletje na Ptuju bo obarval tudi festival sodobne likovne umetnosti

Program sta pripravila direktorja festivala Jernej Forbici in Marika Vicari v sodelovanju z umetniki in mednarodnimi galerijami, muzeji, javnimi in zasebnimi institucijami, vključno s Fundacijo Berengo iz Benetk, Fundacijo Modena Arti Visive, Arte Laguna Prize, in skupino mednarodnih kustosov: Antonio Arevalo, Italo Bergantini, Riccardo Costantini, Dušan Fišer, Carlo Sala in Koen Vanmechelen.Razstave v vseh ptujskih razstaviščih

Razstave, ki so osnovni element festivalskega programa, bodo postavljene v vseh ptujskih razstaviščih in tudi v okolici. Na Ptuju boste tako lahko občudovali dela naslednjih umetnikov: Ai Weiwei, Monira Al Qadiri, Jake & Dinos Chapman, Leonardo Cimolin, Josepha Gasch-Muche, Shane Guffogg, Brigitte Kowanz, Vik Muniz, Lucy+Jorge Orta, Thomas Schütte, Gavin Turk, Koen Vanmechelen, Fred Wilson in Erwin Wurm.

Več kot trideset dogodkov na različnih lokacijah

Festivalski dnevi od 6. do 13. julija bodo zapolnjeni z mnogimi dogodki. Že prej omenjenim otvoritvam razstav (vsak dan bodo odprli novo razstavo) se bodo pridružili raznoliki dogodki na odru na Slovenskem trgu in drugih prizoriščih v starem mestnem jedru.

Na Ptuju so predstavili program 16. izdaje največjega slovenskega festivala sodobne likovne umetnosti; foto: MO Ptuj

Otvoritev festivala bo v petek, 6. julija, ob 19. uri, ko bodo odprli veliko razstavo Glasstress Ptuj Slovenija v Galeriji mesta Ptuj. Sledila bo otvoritev javne intervencije mehiške umetnice Marie Terese Gonzales Ramirez in koncert Draga Misleja Mefa na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu na Ptuju.

Festivalski dnevi se bodo nadaljevali do petka, 13. julija, na različnih prizoriščih na Ptuju in v okolici. Razstave bodo postavljene na ogled vso poletje, do 9. septembra 2018.
Info: KUD Art Stays, Jadranska ulica 4, Ptuj, [email protected], www.artstays.si