Čez potok Psičina v Sp. Leskovcu zgradili nov most

Občina Videm je minuli petek pripravila slovesno odprtje novozgrajenega mostu čez potok Psičina v Sp. Leskovcu, ki povezuje občini Videm in Cirkulane.

V Spodnjem Leskovcu odprli nov most. Foto: TM
Okrog osem desetletij star most, ki ga domačini poznajo tudi pod imenom Hekov most, je bil že več let v zelo slabem stanju in dotrajan, zato je morala občina Videm nujno pristopiti k izgradnji novega mostu, saj je stari most predstavljal tudi že veliko nevarnost.

Zdaj je naložba zaključena, gradbena dela pa so občino veljala 160 tisoč evrov. Novi most znova povezuje in združuje prebivalce obeh haloških občin, mnogim pa predstavlja tudi bližnjico do doma in delovnega mesta.

Tako je izgledal stari most v Sp. Leskovcu še letos spomladi; foto: TM

Zaradi večkratnega poplavljanja potoka Psičine je nosilna konstrukcija mostu bila že tako zelo načeta, da je bila sanacija nujna, so povedali v videmski občini. Novo občinsko vodstvo je v kratkem času s pomočjo strokovnjakov poiskalo najbolj ustrezno rešitev in v začetku julija letos je bila podpisana pogodba z izvajalcem del podjetjem MarkoMark Nival.

Občina mora investicijo v celoti sama pokriti

Branko Marinič, župan občine Videm, je predstavil novo pridobitev, ki je po njegovih besedah v letošnjem letu prav gotovo največja v videmski občini, ob tem pa povedal: »Zavedam se, da gre za velik finančni zalogaj, ki ga mora občina 100% sama pokriti in to brez državnih ali evropskih sredstev, kar pa za proračun občine Videm pomeni veliko. A je bilo pred mano in novim občinskim svetom temeljno vprašanje ali tvegamo in nadaljujemo, da most predstavlja splošno nevarnost, ali zapremo most za promet ali se na drugi strani lotimo obnove ali novogradnje. Hvala vsem, ki so nam svetovali, da ni več mogoče z omejitvami še dovoljevati promet preko starega mostu, da je potrebno pristopiti k novogradnji. Mnenja smo bili, da je vsakršno človeško življenje vredno veliko, veliko več kot teh 160 tisoč evrov, kolikor nas je veljala ta investicija.«

»Danes novi most stoji na trdnih temeljih,« je zatrdil župan Marinič.

Novi most je na trdnih temeljih

Takoj po zaključku šolskega leta so most zaprli za promet, ga porušili in po dobrih dveh mesecih je na tem mestu že novozgrajeni objekt. Marinič je povedal, da je bila gradnja na samem začetku zelo zanimiva, kajti naleteli so na način gradnje, ki je kazal na to, da so že pred 80. leti, ko so gradili ta most, postavili lesene pilote. Te so izruvali in s tem so prišli do spoznanja, da so že pred desetletji vedeli, da je na tem območju mehak teren, zato ne čudi dejstvo, da so morali vrtati v globino od gladine potoka do trdega 9 m, da so prišli 11,5 m v globino.

Novi most povezuje in združuje prebivalce obeh haloških občin, mnogim pa predstavlja tudi bližnjico do domov in delovnih mest. »Danes novi most stoji na trdnih temeljih,« je zatrdil Marinič in dodal :«Trije piloti so na desni in trije na levi brežini, v vseh teh je 70 kubičnih metrov betona, v celotni konstrukciji mostu pa preko 20 ton železobetona. V most so vgrajeni specialni materiali, zato je tudi skupen izračun investicije takšen, kot ga danes predstavljamo.«

Manj državnega denarja občinam predstavlja manj možnosti za investicije, poudarja poslanka

Poslanka Suzana Lep Šimenko je izrazila obžalovanje, da država občinam iz leta v leto namenja manj denarja, po drugi strani pa jim nalaga večje obveznosti, kar za občine predstavlja tudi manj možnosti za investicije. »Z malo denarja se je še težje odločiti, kaj je prioriteta občine,« je poudarila Lep Šimenkova, ob tem pa izrazila zadovoljstvo, da se je občina Videm vendarle odločila, da zgradi novi most, saj je bil stari dotrajan in hkrati nevaren.

Investicija v nov most bo v občini Videm letos tudi največja pridobitev.

Antonija Žumbar, županja sosednje občine Cirkulane, se skoraj vsak dan vozi po tej cesti do službe in prečka most čez Psičino, zato je tudi zanjo ta nova pridobitev še toliko bolj pomembna. »Veselim se dragocene pridobitve občine Videm in čestitam vodstvu občine za to pridobitev. Obe občini tketa lepe niti prihodnosti. Skupaj zmoremo vse, vsak posameznik pa zelo malo. In verjamem, da bomo z občino Videm, županom, občinsko upravo in našo skupno poslanko še veliko naredili,« je poudarila Antonija Žumbar.

Novi most je blagoslovil leskovški župnik pater Jože Petek, ki je poudaril, da ima most močno simboliko, da združuje in povezuje.

Novi most čez potok Psičina je še pred rezanjem vrvice blagoslovil pater Jože Petek iz leskovške župnije, simbolično pa so s prerezom vrvice odprtje mostu naznanili videmski župan Branko Marinič, podžupan Matjaž Klasinc, predsednik KS Leskovec Dušan Pernek in direktor podjetja MarkoMark Nival Marko Peter.

Foto: TM