Čemaž – si ga upate nabirati?

Čemaž Foto: Pixabay.com

 

V teh dneh se marsikdo poda v naravno, z namenom sprostitve in rekreacije. Številni ta čas izkoristijo za nabiranje regrata, ki je poln vitaminov. Spomladanske mesece pa nekateri vztrajno pričakujejo tudi zaradi nabiranja čemaža, ki je znan po antibakterijskem, antiseptičnem in antibiotičnem delovanju.
Spet drugi nad čemažem niso navdušeni, bodisi zaradi okusa (spominja na okus česan) ali pa si ga nabirati enostavno ne upajo, saj se ga lahko zlahka zamenja tudi za katero drugo rastlino.

Čemaž; Foto: Pixabay.com

Čemaž namreč zelo spominja na številne rastline, kot so jesenski podlesek, čmerika in šmarnica. Vse naštet imajo namreč podobne podolgovate liste, zato jih pogosto zamenjajo s čemažem – takšna zamenjava pa lahko ima tudi usodne posledice.  Nuno je tako razlikovanje med čemažem in naštetimi, strupenimi rastlinami. Spodaj objavljamo fotografije strupenih rastlin.

 

Primeri strupenih rastlin. Foto: zdravstveniportal.si

Čemaž prepoznamo tudi po izrazitem vonju – če list čemaža pomanete med prsti morate namreč zavohati izrazit vonj po česnu. V primeru, da tega vonja ni ne gre za čemaž. Zaradi izrazitega vonja ga imenujejo tudi divji oz. gozdni česen.

 

Opozarjamo vas, da v kolikor čemaža res dobro ne poznate prepustite nabiranje le tega strokovnjakom.

 

MR