Čakalne dobe v zdravstvu so se povečale: 120.000 bolnikov čaka nedopustno dolgo, 40.000 več kot lani

Podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije razkrivajo, da trenutno na obravnavo nedopustno dolgo čaka kar 120.000 bolnikov, kar je 40.000 več kot leto poprej. Število pacientov brez izbranega zdravnika se je v zadnjih mesecih povečalo od 132.000 na 140.000. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je zato na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje glede skrajševanja čakalnih dob.

 

Minister za zdravje in direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder sta predstavila preliminarne podatke glede plačevanja vseh zdravstvenih storitev po realizaciji na podlagi izhodnega covidnega zakona. Napovedi o prepolovitvi čakalnih dob v manj kot letu dni so žal ostale le to – napovedi.

Iniciativa Glas ljudstva je predstavila svoje številke, ki temeljijo na podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Med drugim so navedli, da nedopustno dolgo čaka 120.000 bolnikov, kar je 40.000 več kot leto poprej, število pacientov brez izbranega zdravnika pa se je v zadnjih mesecih povečalo od 132.000 na 140.000.

V pisnem poslanskem vprašanju Jelka Godec ministra za zdravje sprašuje o oceni njegovega dela na področju skrajševanja čakalnih dob, področjih, na katerih so se čakalne dobe najbolj skrajšale in podaljšale ter številu pacientov brez izbranega osebnega zdravnika. Prav tako želi izvedeti, ali držijo navedbe iniciative Glas ljudstva o osnutku zakona, ki predvideva preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov v gospodarske družbe.

Vi ste iz drugega planeta

“Koalicijska zaveza, da bomo naredili zdravstveni sistem nadgradili v dobro pacientov je jasna. Za njo stoji 57 podpisov poslancev Državnega Zbora!” je za N1 povedal Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda, o zdravstvenem sistemu.

Rezultat te zaveze pa je dobro viden v zgornjih podatkih, ki kažejo še poglabljanje krize zdravstvenega sistema. Sprašujemo se, v dobro katerega pacienta dela vlada. Za lastni narod zagotovo ne!

Povedal je tudi, da se bi naj šele zdaj začele odkrivati nepravilnosti in korupcijskega delovanja. Jelka Godec mu ni ostala dolžna in ga je upravičeno vprašala iz katerega planeta prihaja, saj je sama v prejšnjih mandatih vodila več preiskovalnih komisij, ki so raziskovale koruptivna dejanja v zdravstvu. S prihodom te vlade pa so vse to zanikali in ukinili Urad za referenčne cene, spremenili Zakon o javnem naročanju, kar je med drugim tudi prispevalo k poglabljanju zdravstvene krize.

MR