Boxmark bo v prihodnje pričel s proizvodnjo prepotrebnih zaščitnih mask

Koronavirus, maska
Maške so še vedno ponekod obvezne. Foto: pixabay.com

 

Po naših informacijah naj bi ravno podjetje Boxmark iz Kidričevega v prihodnje pričelo s proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe državne oskrbe, saj jih trenutno v Sloveniji primanjkuje. Zagon bo odvisen predvsem od hitrosti dobave materiala, saj strojno opremo že imajo zagotovljeno.

Da bo država začela sama proizvajati svojo zaščitno opremo je že večkrat namignil tudi predsednik vlade, Janez Janša (tako tudi v svojem včerajšnjem odzivu na Twitterju). Odziv na samoorganizacijo Slovenije je v družbi dobro sprejet, saj daje občutek organiziranosti in varnosti. V kriznih razmerah je namreč samooskrba države zelo pomembna.

Na včerajšnji tiskovni konferenci Kriznega štaba vlade RS je bilo predstavljeno, da je vlada Marjana Šarca v blagovnih rezervah, na dan 13. marca zapustila zgolj 27 tisoč kirurških mask. Spomnimo, da je Šarčeva vlada dober mesec nazaj kar 1,2 milijona mask podarila Kitajski, čeprav se je virus že širil po celem svetu.

Obrambni minister, mag. Matej Tonin je poudaril, da je mask tipa dva bilo na zalogi samo 1760, čeprav jih samo UKC Ljubljana potrebuje na teden 4 tisoč. Na socialnih omrežjih se že vrtijo pozivi državljanov po tem naj Marjan Šarec in odgovorni odgovarjajo zaradi ogrožanja javnega zdravja.

Janševa vlada je tako že šla v ukrepe, da maksimalno povečajo nabave. Tonin je napovedal, a so za danes že napovedane milijonske nabave mask. Gospodarski minister, Zdravko Počivalšek je dopolnil, da bodo kirurške maske dobavljene v številu preko treh milijonov. Slednje bo omogočilo, da se z zaščitnimi sredstvi oskrbi tudi industrijo.

Premier, Janez Janša je opozoril, da tri milijone mask pravzaprav ni zadosti, saj se za oskrbo pacienta na intenzivni negi dnevno porabijo kar trije kompleti. Slednje pomeni, da se bitka za nabavo zaščitnega materiala nadaljuje.

Najverjetnejša državna sekretarska na Ministrstvu za zdravje, Jelka Godec je včeraj opozorila, kako težko je bilo najti dobavitelje za zaščitne maske.

Foto: Twitter

MT