Boscarol drži besedo, vlada pa se z gasilci fotografira in bolj navdušeno plačuje elito z Metelkove 6

Predsednik vlade Robert Golob med fotošutom na Krasu

Podjetnik in filantrop Ivo Boscarol je držal obljubo in gasilcem nakazal 1.47 milijona evrov. Brez kakršnih posebnih formalnosti in fotografskih ekshibicionizmov z vodji gasilskih društev. Kaj pa vlada?
 
Boscarol je, medtem ko so gasilci na Krasu premagovali enega največjih požarov v zgodovini Slovenije, obljubil, da bo znesek vladne nagrade gasilcem ne le izenačil, ampak celo podvojil.
 
Ko so divjali kraški požari, je tako napovedal: “Dali bomo enako, kot bo dala vlada, ki bo dala 63 evrov za do osem ur in 90 ali nekaj takšnega za več kot osem ur vsem prostovoljcem in gasilcem. K vsemu, kar bo dala vlada, bom dodal enak znesek. Lahko bo to petsto tisoč, milijon, dva milijona, ne vem, kolikor bo, toliko bom pač dal zraven.”
 
1.47 milijona za Gasilsko zvezo Slovenije
Pred dnevi je izpolnil obljubo in na račun Gasilske zveze Slovenije nakazal 1,47 milijona evrov “v zahvalo za pomoč pri gašenju požarov na Krasu”, kot je zapisal v sporočilu za javnost. “Med največjim požarom v zgodovini samostojne Slovenije, ki je divjal letos na Krasu od 17. julija do 1. avgusta in zajel 3.705 hektarov površin, sem gasilcem javno obljubil, da bom podvojil sredstva za plačilo prostovoljnih gasilcev, ki jih je obljubila Vlada Republike Slovenije,” še piše v sporočilu za javnost.
 
Kaj pa vlada?
Vlada je na dopisni seji odločila, da bo prostovoljnim gasilskim društvom, ki pomagajo gasiti požar na Krasu, podelila denar. Društva bodo dobila 63 evrov na dan za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur, oziroma 94,5 evra na dan za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur. Do enakih zneskov naj bi bile na podlagi dela prostovoljcev upravičene tudi druge nevladne organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požara na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Denar pa bi se zagotovil iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij so zapisali na nova24tv.si
 
No, kasneje se je izkazalo, da država posameznih gasilcev vendarle ne bo posebej nagrajevala in da je bil premierov jezik zopet hitrejši od njegovih možganov. Vlada se je nato popravila in napovedala, da bo denar nakazala le gasilskim društvom, denar pa bo med posamezna društva razdelila Gasilska Zveza Slovenije (GZS).

Za Tanjo Fajon je bil ogled pogorišča na Krasu vesel dogodek. (Foto: FB)

 

A za razliko od Boscarola se vlada veliko raje z gasilci fotografira in na varni razdalji od požara v lahnem vetriču, ki valovi lase, opravlja sproščene tiskovne konference, na katerih poudarja, kako pogumni so gasilci. Ko je treba plačati, pa niso tako zelo ažurni kot takrat, ko je treba izplačati čudakom na Metelkovi 6 za kak ekscentričen artistični performans ali pomoč nezakonitim migrantom na slovensko-hrvaški meji. Kot se je med gasilci in njihovimi podporniki že začelo govoriti, država gasilcem ni vrnila niti stroškov izrabljene opreme. “Prejšnji četrtek so prišle pogodbe v podpisa, tako da upam, da bo tudi država vrnila stroške gasilcem in delodajalcem. Prejšnjo soboto so me gasilci iz Rovt spraševali, kdaj bodo dobili kaj od države. Za gorivo in popravilo opreme so založili okoli 3.000 evrov, kar za eno društvo ni malo,” je zapisal eden od spletnih uporabnikov so zapisali na nova24tv.si
 
Pri tem je vredno dodati, da smo vstopili že v november, medtem ko so požari pustošili poleti!
 

 

Vir: nova24tv.si
 
 
Preberite še:

Lokalne volitve v Kidričevem

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Število ilegalnih prehodov meje se veča. Kako bo ukrepala vlada?

Poskus umora poslanca Branka Grimsa

 
TS