Bombo pri gradu Vurberk bodo deaktivirali danes

vurberk, grad, bomba, uničenje, evakuacija

Evakuiranih bo okrog 400 okoliških prebivalcev

V minulih dneh je bila osrednja novica slovenskih medijev spektakularna najdba neverjetnih 250 kilogramov težke bombe iz druge svetovne vojne pod gradom Vurberk. Družino, ki je naletela na bombo, so evakuirali že v četrtek, do torkovega uničenja pa ostaja zaprto širše območje vurberškega gradu. Pristojni so v ponedeljek razkrili kako bo potekalo uničenje bombe.

Sirena bo oznanila evakuacijo ljudi, bombo bodo uničili na daljavo.

Deaktiviranje 250-kilogramske bombe bo torej potekalo danes, 25. julija, kar bo po mnenju stroke ena najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije. V radiju enega kilometra bodo v zgodnjih jutranjih urah evakuirali vse prebivalce, okoli 400 okoliških prebivalcev,  ki bodo lahko v času evakuacije pri svojcih ali v Kulturni dvorani Grajena. Bombo pa bodo nato uničili predvidoma 30 metrov od mesta, kjer se trenutno nahaja. Eksplozija naj bi bila vidna in slišna v oddaljenosti dveh kilometrov.

V radiju enega kilometra bodo zaprte ceste in zračni prostor

Strokovnjaki bodo bombo s sistemom žičnice dvignili in prestavili v za to pripravljeno jamo globine 7,5 metra ter jo demontirali. Velikost kontrolirane eksplozije bo odvisna od neznane vsebine bombe, upajo, da bo čim manjša. Na terenu bodo delali predvidoma od 10. do 14. ure, območje v radiju enega kilometra bo v tem času zaprto, vse ceste in tudi zračni prostor.

Pripravljeni tudi na območju MO Ptuj

V Mestni občini Ptuj so po sestanku v občine Duplek pregledali cestni režim na vplivnem območju deaktivacije bombe in ugotovili, da bodo cestne zapore opravljene na naslednjih odsekih:
1) regionalna cesta Ptuj–Grajena–Dvorjane–Duplek (R3 710/1292),
2) lokalna cesta LC 328 091 – pri hišni številki Krčevina pri Vurbergu 160,
3) odcep iz LC 328 091 proti hišni številki Krčevina pri Vurbergu 189 (stara fazanerija),
4) javna pot JP 828 431 za hišno številko Krčevina pri Vurbergu 30.
Zaporo na regionalni cesti (pod zaporedno številko 1) vrši CP Ptuj. Zaporo na lokalnih cestah in javnih poteh (pod zap. št. 2–4) izvede Mestna občina Ptuj v sodelovanju z Javnimi službami Ptuj. Kontaktna oseba na Javnih službah Ptuj bo Peter Bezjak (02 620 73 34).
Popolne cestne zapore bodo v torek, 25. julija, od 10. do 14. ure (oziroma tudi naprej – glede na potek deaktivacije bombe).

TM, Vir: MO Ptuj, Foto vir: PU Maribor