Avstrijski kancler: Oster mejni nadzor deluje in zaustavlja tok migracij iz Slovenije v Avstrijo

Avstrijski kancler je ob uradnem obisku dr. Roberta Goloba dejal, da prav to, da ni več toka migracij iz Slovenije v Avstrijo dokazuje, da je oster mejni nadzor deloval in da ga zato ne gre odpraviti. 

Osrednji del obiska sta premier in kancler posvetila nadzoru Avstrije na notranji schengenski meji s Slovenijo. Voditelja sta govorila tudi o položaju slovenske manjšine v Avstriji. Prav tako sta se sogovornika dotaknila odličnega gospodarskega sodelovanja.

Poslanec iz območja Ormoža, Andrej Kosi je na vlado naslovil pisno po

Poslanec DZ RS, Andrej Kosi

slansko vprašanje v zvezi z zaščito vitalnih interesov Slovenije pred nadaljnjimi ukrepi sosednjih držav proti Sloveniji zaradi ilegalnih migracij.

 

23Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Med uradnim obiskom predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba v Republiki Avstriji s kanclerjem Karlom Nehammerjem je predsednik Vlade Republike Slovenije dejal, da »Kontrola meje na kateri koli točki ne more dati rezultata. … Mejni nadzor ni potreben in je tudi neučinkovit. …«

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je ob podaljšanju ukrepa nadzora na meji s Slovenijo na tiskovni konferenci, po že prej napovedanem podaljšanju kontrole na meji s Slovernijo, izpostavil »okrepljen mejni nadzor«, ki po njegovih besedah zajema mejne kontrole skupaj z izvajanjem nadzora na mejnih območjih,  kot »ključni dejavnik v boju proti tihotapljenju ljudi in nezakonitim migracijam«. Nujnost ukrepov je utemeljil z velikim pritiskom nezakonitih migracij, ker »nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje«. Vsakokratno podaljšanje kontrole na meji, o čemer je Avstrija že obvestila institucije Evropske Unije, za obdobje pol leta, pomeni znova dolge kolone in večurno čakanje na meji v času prometnih konic ter še hujše zastoje v času vrha turistične sezone.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je ob omenjenem uradnem obisku dejal, da prav to, da ni več toka migracij iz Slovenije v Avstrijo dokazuje, da je oster mejni nadzor deloval in da ga zato ne gre odpraviti. »Cilj mora biti zmanjšati pritisk na zunanje meje. Nadzor lahko odpravimo, ko se bo stabiliziral tok migrantov.«

Slovenija boja proti ilegalnim migracijam ne opravlja v zadostni meri zato se bodo težave še stopnjevale. Povsem jasno je, da je za katastrofalno poslabšanje pravnega reda in z vidika zakonitosti povsem nesprejemljivo stanje – več kot štirikratno povečanje vdorov ilegalnih migrantov glede na enako trimesečno obdobje lani – v letu 2023 aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba v celoti odgovorna.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije poslanec sprašuje naslednje:

1.     Kakšno stališče na področju preprečevanja ilegalnih migracij je zastopal predsednik Vlade Republike Slovenije na uradnem obisku v Republiki Avstriji, kdaj je bilo sprejeto? Kdo vse je bil član delegacije na omenjenem uradnem obisku?

2.     Ali je bil glede preprečevanja ilegalnih migracij na omenjenem uradnem obisku sklenjen kakšen dogovor?

3.     Kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala, da prepreči, da bi Slovenija postala migrantski žep in da zaščiti vitalne interese Slovenije?

4.     Kakšne ukrepe bo Vlada Republike Slovenije sprejela za bolj učinkovit nadzor in preprečevanje ilegalnih migracij ter zmanjšanje pritiska ilegalnih migracij na zunanji meji?

 

Vir: sds.si, gov.si