Ali se nam ponavlja leto 2020 in metanje puške v koruzo?

Že dolgo je znano, da slovensko zdravstvo tone in je tik pred razpadom celotnega sistema. Zelo veliko ljudi je brez osebnega zdravnika, na ljubljanski urgenci pa čakajo tudi po več deset ur na obravnavo.

 

V Sloveniji se odgovorni zoper te anomalije v zdravstvenem sistemu lotevajo nadvse na zelo bizaren način. Vsi se zavedamo, da ima glavno odgovornost pri reševanju krize zdravstvenega sistema ravno vlada in ministrstvo za zdravje. Sistemske težave se rešujejo na podlagi reform, ki jih sprejema Državni zbor. In ravno politika je tista, ki ima popolno odgovornost nad stanjem v zdravstvenem sistemu in tudi moč sprememb. Politika ima torej škarje in platno pri reševanju zadev.

Pa poglejmo kako se lotevajo problema

Včeraj smo bili priča t.i. “stavki pacientov”, kjer je peščica protestnikov zahtevala urejene razmere v zdravstvu. Samo po sebi se ta stavka ne zdi nič narobe, saj so razmere resnično nevzdržne. Ampak agenda je bila vse drugo kot ureditev razmer v zdravstvu. To je bil eklantanten napad na zdravstvene delavce, ki se v prvi vrsti borijo za paciente. Da še bo zadeva bolj bizarna, se je teh protestov udeležil sam politični vrh s predsednikom vlade na čelu. Vlada se je odločila, da bo zadeve reševala na ulici s protesti proti sebi in lastnemu delovanju, namesto da bi se vsedli za mizo, strnili vrste in predlagali konkretne spremembe. Pa naj razume to kdo zmore….

Problema se je treba lotiti sistemsko v Državnem zboru

Na drugi strani pa imamo zaenkrat edino stranko, ki se zaveda pomena svojega delovanja v politiki in Državnem zboru ter svojih odgovornosti do prebivalcev Slovenije. V Slovenski demokratski stranki  (SDS) menijo, da se zadeve rešujejo na vladi oziroma v parlamentu in ne na ulici. V SDS so podali konkretna priporočila, ki bi rešila to krizo. Ta priporočila so:

  1. Sprememba Zakona o javnem naročanju, s katero se ponovno uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala v Sloveniji približa primerljivim cenam v drugih državah Evropske unije. Tako pridobljena sredstva naj se sistemsko usmerjajo v odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in odpravi čakalnih vrst.
  2. V roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu.
  3. V roku 30 dni se pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se:
    1. Začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje;
    2. Opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali v tujino.

Ali se ponalvja leto 2020 tik pred pričetkom korona krize?

V februarju leta 2020 se je pričela globalna kriza povezana s COVID-19. Takratna vlada se pod vodstvom Marjana Šarca, z bolj ali manj isto ekipo kot sedaj, z manjšimi spremembami v imenih, ni znala soočiti z izzivi, ki so bili pred njimi. Še več, s svojim malomarnim gospodarjenjem so celo sabotirali lastno državo in svoje prebivalce in ogrožali njihovo zdravje in življenja.

Vrgli so puško v koruzo in se iz vladnih stolčkov nemudoma preselili na ulice. Isto je tudi tokrat. Vlada nima idej in se je preselila na ulice. Tako kot takrat jih tudi sedaj rešuje stranka SDS z Janezom Janšo na čelu, ki poskuša s svojimi konkretnimi predlogi rešiti situacijo, ki ji takrat Šarčeva in sedaj Golobova vlada ni kos.

Za Slovenijo, njene državljane in tudi stavkajoče paciente bi bilo najbolje, da vlada Roberta Goloba čimprej najde koruzno polje, kamor bo zasadila svojo puško in na kolesih skrbi za svojo telesno kondicijo in zdravje in tako prispeva k manjši obremenjenosti zdravstvenega sistema.

MR