Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v ponedeljek, 24. avgusta, dal izjavo za medije, v kateri se je odzval na napoved stranke Levica glede zbiranja podpisov za razpis referenduma v zvezi z Zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih od 2021 do 2026.

Kot je povedal minister za obrambo mag. Tonin, se bomo ob morebitnem posvetovalnem referendumu lahko končno osredotočeno pogovarjali o Slovenski vojski.

“Če kaj, potem je to referendum o tem, ali Slovensko vojsko sploh želimo imeti ali ne. Ta diskusija bo lahko razblinila razna demagoška stališča. Moje stališče je jasno – storil bom vse, da bo Slovenska vojska preživela in da bomo nanjo tudi ponosni. Ti predlogi v zvezi z referendumom bodi služili temu, da se bo razprava lahko razširila in poglobila.”

V nadaljevanju je poudaril, da so na Ministrstvu za obrambo glede predloga zakona transparentni in slovenski javnosti ničesar ne skrivamo. Potrebe Slovenske vojske bi bile sicer mnogo večje, vendar so glede na trenutne razmere in ekonomsko zmožnost države vse predloge maksimalno racionalizirali.

“Iz teh sredstev se bodo financirale vse investicije, tudi številne vojašnice, transportna letala, ki jih potrebujemo v kriznih obdobjih, helikopterji, ki jih uporabljamo za to, da v njih prevažamo novorojenčke, poškodovane in rešujemo v gorah, predvsem pa bomo vojakom doma in v tujini zagotovili varnost. V tem poletju je bilo tudi pet, šest reševanj v enem dnevu ob koncu tedna.”

Vojska ni samo orožje, ampak je veliko več, gre za možnost dvonamenske rabe vojaške tehnike in v tej smeri je v celoti zastavljen tudi predlog zakona, ki je že v parlamentarni razpravi,« je poudaril minister.  

 

Predlog stranke Levica za posvetovalni referendum je minister ocenil za brezpredmetnega nesmiselnega, saj gre za izjemno drago anketo, vredno 3 milijone evrov. »S tem denarjem bi lahko zgradili kakšno vojašnico, pa tudi zdravstveni dom ali dom upokojencev,« je še dejal minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR