Po poročanju številnih tujih medijev zdravnike skrbi pojav nenadnih kapi med 30 in 40-letniki, ki so oboleli s koronavirusom. Nekateri izmed njih so imeli tako blage simptome okužbe s covid-19, da same okužbe sploh niso opazili.

Kot kaže bolniki s koronavirusom izkusijo predvsem najtežje oblike možganske kapi. Pri tem poudarjamo, da je povprečna starost za tako resne možganske kapi 74 let. Na povezavo med covid-19 in možgansko kapjo kaže tudi dejstvo, da so povprečno bili pacienti s kombinacijo možganske kapi in koronavirusa 15 let mlajši od pacientov ki so doživeli možgansko kap, a niso bili okuženi.

Številni raziskovalci predvidevajo, da je možganska kap pri bolnikih s covid-19 neposredna posledica krvnih težav, ki tvorijo strdke po telesih nekaterih okuženih oseb. Obstaja pa tudi predpostavka, da naše telo ob tem, ko vzpostavi imunski odziv za boj z virusom, posledično škoduje možganom.

Znanstvenikom se tako biologija virusa vedno bolj izmika. V kolikor je na začetku kazalo, da virus napada predvsem pljuča, se sedaj izkazuje, da ima virus morda potencial prizadeti tudi druge pomembne organe v telesu.

Več o tem lahko preberete na naslednji povezavi.

Želite biti redno obveščeni o novostih o epidemiji? Všečkajte FB stran:

MR