Bratuškova se je ujela na nepoznavanju ukrepov, ko je izjavila, da bodo upokojenci oziroma starejši morali dokazovati svojo starost z osebno izkaznico. To pride v poštev le v mejnih primerih.

 

Po oceni predsednice SAB Alenke Bratušek se nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sprejemajo nepremišljeno. Izpostavila je sprejet ukrep, da morajo starejši ob vstopu v trgovino pokazati osebni dokument. Meni, da jim s tem ukrepom ni treba še dodatno jemati dostojanstva.

Janez Janša razlaga kaj pomenijo sprejeti ukrepi
Janez Janša razlaga kaj pomenijo sprejeti ukrepi. Foto: Twitter

Odlog, ki je bil sprejet, je za nadzor mlajših, ki želijo priti v trgovino v času, ki je namenjen starejšim občanom. Nihče ne bo zahteval osebnega dokumenta od očitno starejše osebe. V kolikor bo pa v trgovino želela stopiti oseba, ki ne kaže svoje starosti bo pa morala izkazati svojo starost z osebno izkaznico. Če koga moti to preverjanje, se naj napoti v trgovino med deseto in sedemnajsto uro, ko ga ne bo nihče vprašal po starosti.

Jelko Kacin: “Če nekomu od mlajših ne diši, da kdo preverja njihovo starost, naj pride v trgovino prej, ko nihče ne preverja njihove starosti.”

Hkrati svojo ignoranco in zaničevanje intelekta prebivalcev dokazuje marsikateri vodilni politik (Alenka Bratovšek, vir: Twitter) tudi z izjavami o spremembah ukrepov rabe rokavic v trgovini. Vsakemu je namreč jasno, da se je usmeritev rabe rokavic spremenila zaradi napačne rabe rokavic večine prebivalcev. Ljudje so porabljene rokavice velikokrat dali v žep in jih doma prestavljali iz police na polico. Preden so končale v smeteh so bile v stiku z veliko površinami. Rokavice bi morali sneti na previden način takoj pri izhodu iz trgovine. V kolikor smo se dotaknili okužene površine in potem dali te rokavice v žep, nismo s tem nič naredili. Celo večjo škodo.

Bratuškova zavaja in straši upokojence
Bratuškova zavaja in straši upokojence. Foto: Twitter

Rokavice snamemo tako, da rokavico primemo na zunanjem delu in jo potegnemo dol. Nato gremo z golo roko pri zapestju pod drugo rokavico tako, da se ne dotikamo zunanjega dela in potegnemo dol na način, da jo lahko primemo od znotraj in nato zavržemo. Rokavice zavržemo v za to namenjen koš za odpadke. Ko odstranimo zaščitne rokavice, si roke razkužimo.

Zato so se ukrepi in priporočila spremenili. Če si roke dobro razkužimo pri vhodu in potem nujno pri izhodu iz trgovine, je ukrep enako učinkovit kot pravilna raba rokavic. Seveda moramo pri tem paziti, da se ne dotikamo drugih delov telesa, predvsem pa obraza.

Ko pridemo domov, ustrezno živila pospravimo. Več o tem v naslednjem članku Velika nevarnost okužbe preko kupljenih živil v trgovini

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR