Ali bodo gradili stanovanjski blok za avtobusno postajo?

Mestna občina Ptuj (v nadaljevanju MOP) je v začetku leta 2021 pričela s projektom za izgradnjo neprofitnih stanovanj na Ptuju, in sicer je kot edino primerno lokacijo navedla zemljišče/parkirišče za avtobusno postajo Ptuj.

 

Okoliški stanovalci so navedli več razlogov zakaj gradnji stanovanjskega bloka nasprotujejo:

  • (pre)gosta poselitev s premalo zelenimi površinami, s premajhnim otroškim igriščem – na okoljsko zelo obremenjenem področju (prometne ceste, železnica, avtobusna postaja),
  • zmanjšanje javnega parkirišča,
  • premalo parkirnih mest za stanovalce obstoječih blokov ter tudi bodoče stanovalce novega bloka,
  • premajhno zemljišče za takšno gradnjo

Stanovalci CMD so prepričani, da bo kar 80% objekta na zelenici, za katero se je zatrjevalo, da bo ostala nedotaknjena. Najmanj 13 zdravih, odraslih dreves (čeprav bo zaradi gradnje ta številka še večja) bo tako posekanih.

Po prepričanju stanovalcev CMD žal sedaj županja teh načel ne upošteva, saj so občani zavedeni in prezrti, čeprav se na koncu izkaže, da so bile vse njihove pripombe na mestu.

Prav vsi poudarjajo, da nikakor niso proti gradnji neprofitnih stanovanj, se pa nam zdi način, na katerega se, lahko rečemo na silo, projekt vodi preprosto nedopusten ter hkrati je lokacija povsem neprimerna.

 

Franjo Rozman

 

Kot lastnik stanovanja v neposredni bližini stanovanjskega objekta podpiram prizadevanje mojih sosedov, da se ohranijo zelene površine in parkirišča v centru Ptuja. Zmanjšujemo še tisto, kar nam že tako ali tako primanjkuje.

Andrej Čuš

V naši listi smo zadržani do projektov, ki niso usklajeni s krajani ter nižajo standard bivanja. Menimo, da morajo za vse veljati enaka pravila, saj je stranka SD in županja v prejšnjem mandatu preprečila gradnjo v Ljudskem vrtu, tokrat pa na silo in mimo ljudi gradi v CMD. Na Ptuju je polno primernih lokacij, zdaj pa konflikti in pritožbe ogrožajo realizacijo projekta.

Robert Križanič

Foto: Andraž Purg

Jaz nisem naklonjen gradnji novega bloka na tem področju, ker enostavno ni prostora in bi bila prevelika dodatna degradacija mikro-okolja. Problem parkiranja je že zdaj, potem bo še bolj. Tudi okoliški prebivalci se s tem ne poistovetijo, saj bo to znižalo kvaliteto njihovega bivanja. Na področju MO Ptuj imamo veliko drugih možnosti za nove gradnje stanovanjskih objektov.

Ob tem bi dodal še, da tudi termin “socialna” stanovanja ne želimo uporabljati, ker stigmatizira in ne odraža dostojne klasifikacije stanovalcev.

Nuška Gajšek

Gradnja za avtobusno je možna brez sprejemanja OPPN-ja, kar pomeni da je tudi izvedljiva v najkrajšem možnem času. Odmiki od sosednjih blokov so 38 metrov. Gradnja blokov ne posega v zelene površine stanovalcev, ampak v 80 % nove parcele, ki je bila odmerjena za potrebe bloka. Zelene površine v okolici se bodo uredile in izboljšale kvaliteto bivanja za vse. Dodala se bodo še igrala, klopi, dodatna zasaditev in poti, možna je tudi postavitev fitnesa na prostem. Z naslova pomanjkanja stanovanj, kar je problem na ravni celotne države, ne samo Ptuja, je torej več kot nujno zagotavljati dostopnost do stanovanj.

Koga boste podprli za župana v MO Ptuj

Rezultati

Loading ... Loading ...

Preberite še:

Lokalne volitve v Kidričevem

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Kampanija za župana Ptuja že v polnem teku

Kdo bo novi župan Ptuja?

 

MR