Aktiviranje 37.a člena ponovno aktualno

Ali bodo končno pustili Slovenski vojski, da varujejo slovensko južno mejo?

Svet za nacionalno varnost je podprl v celoti predlog slovenske policije, da se zaradi stanja, ki postaja bolj kritično, Državnemu zboru ponovno predlaga aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Predsednik Vlade Janez Janša je sporočil, da “apeliramo na opozicijske stranke, kajti gre za odločitev, ki jo je potrebno sprejeti z dvotretjinsko večino, da tokrat ta ukrep podprejo.

“Vlada ima namreč povsem neposredno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Za slovensko vlado je varnost slovenskih državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot človekove pravice in varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali katerikoli drugi občini ob meji oziroma ob tako imenovani migrantski poti, ob katerih se dogaja marsikaj, ob katerih je ogrožena varnost ljudi in lastnina prebivalcev,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Dodal je, da kljub temu, da osrednji slovenski mediji o dogajanjih na migrantski poti ne poročajo, za razliko do tega, da poročajo o tem, če nek policist grdo pogleda kolesarja sredi Ljubljane in da gre pri tem že za kršitev človekovih pravic.

“Za slovensko vlado so človekove pravice in varnost kateregakoli državljana ne glede na to, kje živi, enako pomembne in zato ponovno apeliramo na resnost ter da se zagotovi dovolj glasov za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi v Državnem zboru,” je poudaril premier Janša.

Poklicali bomo na pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju

“Zaradi situacije s COVID-19, ki postaja težka, odgovorna in zahtevna, so tu potrebni dodatni resursi slovenske policije in ti resursi so omejeni. Policija ne more biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva situacija s COVID-19 in hkrati pri zavarovanju naše južne meje. V kolikor bi sklep oziroma odločitev v smislu aktivacije 37. a člena v Državnem zboru ne bila sprejeta, ima slovenska vlada samo še eno možnost, in to je, da zaprosi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju in z njihovo pomočjo, kot se je to zgodilo že leta 2015, dosledno zavaruje našo južno mejo in prebivalstvo ob njej,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR