Aktivacija državnega načrta

Državljani lahko pomagamo na več načinov. Foto: Pixabay

Aktivacija državnega načrta zaščite in reševanja

Z razglasitvijo epidemije, se je aktiviral tudi državni načrt zaščite in reševanja, ki omogoča državi, da uporabi sile in sredstva za zaščito ter reševanje, na državni, regionalni in lokalni ravni.

Načrt je bil od spomladi do zdaj tudi v marsičem še dopolnjen, je pojasnil govorec za covid Jelko Kacin na včerajšnji večerni tiskovni konferenci. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je ponovil, da so z razglasitvijo epidemije izpolnili pogoj za aktiviranje državnega načrta za zaščito in reševanje, o tem smo obvestili tudi vse deležnike na vseh ravneh, je pojasnil.

Občine se same odločijo o aktiviranju sil in sredstev, glede na potrebe in stanje na lokalnem nivoju. Vzpostavili smo službo za podporo poveljniku in štabu civilne zaščite, ki bo do preklica vstopna točka. Zato je vzpostavljena tudi posebna telefonska številka za to področje, je pojasnil Šestan.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Pripravljene imamo tudi določene sile in strukture, na primer dva mobilna laboratorija, pripravljena je kompletna struktura rdečega križa in struktura gasilske enote širšega pomena, ki je usposobljena tudi za dezinfekcijo in dekontaminacijo. Vse te ekipe lahko uporabimo kot pomoč zdravstvu, tokrat pa bo bolj učinkovita in zverzirana tudi delitev osebne varovalne opreme.

V vmesnem času smo naredili korak naprej in se pripravili na naslednji val. Nabavili smo fumigatorje, generatorje za razkuževanje z raztopino vodikovega peroksida, pomagali smo pri postavitvi kontejnerjev in ko bo ministrstvo zaprosilo za dodatno pomoč, bomo to izvajali ali pa bomo izvajanje organizirali, je zatrdil Šestan.

Civilna zaščita pa ne bo kontrolirala javnega življenja, je zanikal govorice, ki so se pojavile v javnosti.

Kaj lahko državljani naredimo, če bi želeli pomagati?

“Spoštujte ukrepe, če želite pomagati civilni zaščit. Bomo pa tudi pomoč z veseljem uporabili, vendar pa ni dovolj časa, da bi ljudi usposabljali. Tisti, ki bi želeli pomagati, se lahko aktivirajo skozi državne ali občinske strukture, na primer za oskrbo ogroženih prebivalcev, kjer zelo specifična niso potrebna, vsaka občinska struktura bo z veseljem sprejela to pomoč,” je še zaključil Šestan.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR