Podravska regija stagnira kljub evropskim sredstvom: Vlada Roberta Goloba ne zmore obrniti trenda

V četrtek, 10. oktobra, je v Vetrinjskem dvoru potekala razprava o izzivih razvoja Podravske regije, kjer so strokovnjaki opozorili na zaskrbljujoče stanje regije, kljub dostopu do evropskih kohezijskih sredstev. Podravska regija, ki je nekoč kazala obetavne znake rasti, zdaj stagnira in se sooča z resnimi gospodarskimi in družbenimi izzivi. A glavni vzrok za to stagnacijo je nesposobnost trenutne vlade, ki jo vodi Robert Golob, da bi sprejela prave odločitve za razvoj regije.

 

Podravje, ki je leta 2014 zasedalo sedmo mesto po gospodarski razvitosti, do leta 2019 zdrsnilo na deveto. Kljub dostopu do evropskih sredstev in možnosti za infrastrukturne projekte je vlada pokazala popolno nesposobnost pri upravljanju teh sredstev in načrtovanju ključnih razvojnih projektov. Prestrukturiranje industrije brez ustreznih inovacij, visoka brezposelnost in odseljevanje mladih so le nekateri od težav, ki so posledica slabega vodenja na državni ravni.

Kot kaže, vlada Roberta Goloba ni uspela vzpostaviti ustreznih politik, ki bi Podravsko regijo potegnile iz stagnacije. Slabo načrtovani projekti, neučinkovita porazdelitev kohezijskih sredstev in pomanjkanje dolgoročne vizije so še dodatno zavrli razvoj regije. Pod Golobovo vlado se Podravje sooča z resnim tveganjem, da bo še naprej zaostajalo za bolj uspešnimi regijami v Sloveniji in sosednji Avstriji.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj sicer govori o “močni Sloveniji in močnih regijah,” a dejanja trenutne vlade tega ne podpirajo. Najbolj nesposobna vlada v zgodovini Slovenije, pod vodstvom Roberta Goloba, ni pokazala konkretnih ukrepov, ki bi ustavili upad v Podravju. Namesto tega je neenakomerna porazdelitev sredstev in pomanjkanje vizije o prihodnosti regije samo še poglobilo težave.

Če se trenutna vlada ne bo zresnila in začela odgovorno upravljati z evropskimi sredstvi, se bo Podravska regija še naprej spopadala s stagnacijo in zaostajanjem, kar bo imelo daljnosežne negativne posledice za njene prebivalce.

MR