Zmaga Društva Forum za kmetijstvo in podeželje na Ptuju

Društvo Forum za kmetijstvo in podeželje je na Ptuju doseglo pomembno zmago, saj je njihov kandidat, Dominik Lenart, prejel mandat za Svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Lenart, ki je kmet iz okolice Ptuja z več kot desetletnimi izkušnjami v živinoreji, se je v zadnjem obdobju uveljavil kot pomemben glas slovenskih kmetov in kritičen opazovalec trenutne kmetijske politike. Njegova izvolitev prinaša upanje za številne spremembe, ki jih obljublja v boju za boljšo prihodnost slovenskega kmetijstva.

 

Lenart je v svoji kampanji jasno poudaril, da se bo kot član Sveta KGZS zavzemal za večjo podporo mladim kmetom in ohranitev družinskih kmetij, ki so po njegovem mnenju temelj slovenskega kmetijstva. “Kmet sem in kmet bom ostal,” je večkrat poudaril Lenart, ki se bo boril za povečanje samooskrbe s hrano, izboljšanje nadzora nad prehrano v javnih zavodih ter zagotovitev višjih in pravičnejših odkupnih cen za domače pridelke.

Kot je izjavil v pogovoru pred volitvami, slovensko kmetijstvo “umira na obroke” zaradi nizkih odkupnih cen in naraščajočih stroškov, kar kmete potiska v obup. “Če se cene ne bodo dvignile, bomo v naslednjih petih letih neoskrbni tudi z mlekom,” je opozoril Lenart, ki se bo v okviru svojega mandata zavzemal za pravičnejše pogoje na trgu in ustreznejšo kmetijsko politiko.

Prav tako Lenart zagovarja pomembnost lokalno pridelane hrane v šolah in vrtcih ter poudarja, da je treba že najmlajše učiti o pomenu domače hrane. “Šole in vrtci bi morali naročati več lokalno pridelane hrane,” je dejal Lenart, ki meni, da je to ključno za dolgoročno ohranitev stabilne samooskrbe v Sloveniji.

Dominik Lenartova zmaga na volitvah v Svet KGZS pomeni nov korak v prizadevanjih Društva Forum za kmetijstvo in podeželje na Ptuju, ki si prizadeva za močnejši glas kmetov in boljšo prihodnost slovenskega kmetijstva.

Poleg Lenarta so mandata v OE KGZS Ptuj v imenu Društva Forum za kmetijstvo in podeželje prejeli še Matej Šmigoc, Milan Fideršek in Davor Trstenjak. Ti kandidati bodo skupaj z Lenartom zastopali interese lokalnih kmetov v organih KGZS in se borili za izboljšanje pogojev kmetovanja v regiji.

Med drugimi izvoljenimi člani za OE KGZS Ptuj so še Dušan Kosi, Denis Hrga, Matjaž Muzek, Martina Rokavec, Branko Klemenčič, Milan Unuk, Mateja Cveček in Simon Toplak. Ti predstavniki bodo prav tako imeli pomembno vlogo pri oblikovanju kmetijske politike, usmerjene v podporo domačim pridelkom, družinskim kmetijam in trajnostni pridelavi hrane.