Ali bo Ursula von der Leyen razkrila podrobnosti o postopku za imenovanje slovenskega komisarja?

Poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) in predsednik Odbora za evropske zadeve, Franc Breznik, je v uradnem pismu predsednici Evropske komisije, Ursuli von der Leyen, izrazil zahtevo po pridobitvi dokumentov, ki so bili v začetku septembra 2024 posredovani slovenskim oblastem v povezavi s postopkom imenovanja komisarja, kandidata Tomaža Vesela. Breznik v svojem dopisu, poslanem 7. septembra, še posebej izpostavlja pismo predsednice Evropske komisije, ki ga je 5. septembra naslovila na premierja Roberta Goloba.

 

V svoji zahtevi Breznik navaja pravico državljanov EU in drugih pravnih oseb do dostopa do dokumentov, ki jih zagotavlja člen 42 Listine o temeljnih pravicah Evropske unije, člen 15 Pogodbe o delovanju Evropske unije ter Uredba 1049/2001 o dostopu do dokumentov. Po njegovih besedah je za Odbor za evropske zadeve ključno, da prejme vse potrebne informacije o kandidatu za komisarja, saj lahko le tako sprejme premišljeno in temeljito odločitev.

Poslanec SDS poudarja, da je dostop do teh dokumentov v javnem interesu, saj državljani EU upravičeno pričakujejo preglednost v postopku kandidature za pomembne položaje, kot je funkcija evropskega komisarja. Poudaril je, da bo transparentnost teh procesov prispevala k integriteti postopka in dvignila zaupanje v evropske institucije.

Kot poroča Janez Janša, predsednik SDS, na svojem X profilu, je Breznikovo pismo predsednici von der Leyen jasno poudarilo, da zadevni dokumenti nimajo oznake zaupnosti, zato ne bi smelo biti ovir za njihovo hitro posredovanje Odboru za evropske zadeve. Janša tudi dodaja, da bo kmalu jasno, ali je v interesu kateregakoli od vpletenih, da se postopek imenovanja novega komisarja zavleče.

Franc Breznik od predsednice Evropske komisije pričakuje hitro posredovanje zahtevanih dokumentov, da bo Odbor za evropske zadeve lahko čim prej preučil kandidata in se odločil o njegovem imenovanju. Vprašanje, ali bo Evropska komisija zagotovila popolno transparentnost tega postopka, bo ključnega pomena za nadaljnje dogajanje.

MR