Danes praznujemo mednarodni dan žensk. Ob 8. marcu 2020 je Statistični urad Republike Slovenije pripravil nekaj zanimivih podatkov o ženskah v Sloveniji. Poigrali smo se s podatki in si preslikali povprečno Slovenko.

Povprečni Slovenki je ime Marija, stara je 45 let, visoka 165 cm, ima 68 kg in ima srednješolsko izobrazbo. Pri 27 letih se je odselila od staršev. Še pred 30 letom je rodila svojega prvega otroka in se leto kasneje tudi poročila. Kasneje je postala še enkrat mama in je sedaj ponosna mati dveh otrok.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zanimivih statističnih podatkov o ženskah v Sloveniji:

  1. V Sloveniji živi 1.045.000 žensk, kar predstavlja manj kot polovico celotnega prebivalstva
  2. Povprečna Slovenka živi dlje kot Slovenec (v povprečju kar 7,5 let dlje).
  3. Slovenija je na drugem mestu med državami članicami EU po zaposljivosti žensk. Po podatkih iz leta 2018 je zaposlenih kar 87 % žensk v populaciji od 45-64 let.
  4. V povprečju ženska v Sloveniji zasluži 1709 EUR bruto, kar je 127 EUR manj kot povprečen moški. Nižje plače pa pomenijo v kasnejšem življenju tudi nižje pokojnine. V splošnem so starejše ženske med najbolj ranljivi družbenimi skupinami z največjim tveganjem revščine. Kljub temu sodi Slovenija med države z nizko plačno vrzeljo med državami članicami Evropske Unije.
  5. Tipičen izrazito ženski poklic v Sloveniji je vzgojiteljica. Med vodstvenimi kadri je bilo v letu 2018 kar 38% žensk, kar našo državo uvršča na sedmo mesto med državami EU.

Več zanimivosti lahko najdete v spletni publikaciji SURS-a.

Vsem ženskam želimo lepo praznovanje!

MT