60 let Lekarne Ptuj

Lekarna Ptuj na Trstenjakovi ulici, poznana tudi pod imenom mestna lekarna in glavna apoteka, v letošnjem letu praznuje 60 let. Ob jubileju so sinoči pripravili svečani dogodek in izdali zbornik.

V Dominikanskem samostanu Ptuj so se sinoči zbrali vsi, ki so vsa ta leta soustvarjali uspešno zgodbo Lekarn Ptuj. Vabilu so se odzvali župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, dekanja ljubljanske Fakultete za farmacijo dr. Irena Mlinarič Raščan, nekdanji direktorji Lekarn Ptuj Tatjana Meško, Hilda Salemović in Jože Gorenc.

Na lokaciji v Trstenjakovi od leta 1958, lekarniške enote v petih občinah

Lekarna Ptuj, takrat še pod imenom Mestna lekarna, se je na Trstenjakovo ulico 9 preselila leta 1958. Je najstarejša lekarna zavoda ter njegovo središče in trden steber. Celoten javni zavod Lekarne Ptuj danes sicer zaposluje 45 delavcev v osmih lekarniških enotah. Tri so na Ptuju – v središču mesta, na Bregu in v Budini-Brstje. Po eno lekarno ima zavod tudi v občinah Majšperk, Kidričevo, Gorišnica, Videm in Destrnik.

Darja Potočnik Benčič, direktorica zavoda Lekarne Ptuj, na osrednji slovesnosti; foto: arhiv Lekarne Ptuj

Letno izdajo več kot 380 tisoč receptov

Kot je povedala direktorica Lekarne Ptuj Darja Potočnik Benčič v šestih desetletjih iz ene lekarne nastalo osem lekarn, kjer deluje 45 zaposlenih.
»Pokrivamo celotno območje z 70.000 prebivalci in letno izdamo več kot 380.000 receptov. Lekarne Ptuj v svoji celotni zgodovini dela niso bile zaprte niti en delovni dan,« je še dodala Potočnik-Benčičeva.

Zbrane je nagovoril tudi ptujski župan Miran Senčar, ki je povedal, da je Lekarna Ptuj v šestdesetih letih svojega obstoja postala nepogrešljiv in nujen del zdravstvene dejavnost za prebivalce celotnega Spodnjega Podravja.

Ptujski župan Miran Senčar je čestital vodstvu ptujske lekarne; foto: arhiv Lekarne Ptuj

»Lekarne Ptuj del svojega uspeha pripisujejo dobremu sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami pri vzgajanju novih farmacevtov in farmacevtk«, je povedala dekanja ljubljanske Fakultete za farmacijo Irena Mlinarič Raščan.

Zanemarljivo pa ni tudi sodelovanje in povezovanje z Lekarniško zbornico Slovenije. Ob velikem jubileju je predsednik Lekarniške zbornice Miran Golub povedal: »S ponosom lahko povem, da v vseh lekarnah zavoda Lekarne Ptuj delajo visoko usposobljeni strokovnjaki, ki poosebljajo poslanstvo lekarniškega poklica.«

Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije; foto: arhiv Lekarne Ptuj

Zbornik predstavlja zgodovino lekarništva na Ptuju

Ob tej priložnosti so v Lekarnah Ptuj v sodelovanju z zgodovinskimi institucijami na Ptuju izdali tudi zbornik, ki je pregled celotnega zgodovinskega in današnjega časa. »S tem zbornikom smo želeli ustvariti dokument, ki bo zanamcem pričal o zgodovini lekarništva in Lekarn Ptuj, lekarniški stroki in organiziranosti lekarn na Ptuju v 21. stoletju,« je povedala Darja Potočnik Benčič.

Ptujske lekarne danes praznujejo z dnevom odprtih vrat

Lekarna Ptuj je ob praznovanju 60-letnice obiskovalcem lekarne na Ptuju in v okoliških občinah danes še bolj približala svoje delo in storitve. Obiskovalci so si lahko ogledali celotno lekarno, pot zdravila in izdelavo zdravila v lekarni. Vsem obiskovalcem so danes vročili tudi brošuro, ki jo je ob tej priložnosti izdalo Slovensko farmacevtsko društvo.
Foto: arhiv Lekarne Ptuj