19. Vseslovensko srečanje v Državnem zboru

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki ji predseduje poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je 29. junija 2023, v Državnem zboru organizirala XIX. tradicionalno Vseslovensko srečanje z naslovom »Slovenec Slovencu – naša mreža je naše bogastvo: izzivi in priložnosti gospodarskega povezovanja za ohranitev in krepitev slovenske identitete med Slovenci po svetu«.

 

Zbrane so uvodoma pozdravili podpredsednik Državnega zbora Danijel Krivec, minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu Matej Arčon in predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzana Lep Šimenko.

Predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, Suzana Lep Šimenko, je izrazila navdušenje nad številčno udeležbo na dogodku in poudarila, da je močna gospodarska osnova ključna za ohranjanje identitete, kulture in jezika slovenske skupnosti. Izpostavila je, da so Slovenci po svetu nepogrešljiv del slovenskega naroda, ki prispevajo k ohranjanju narodne zavesti, kulture in jezika ter internacionalizaciji znanja in gospodarstva. Za ohranitev identitete in kulture je ključno tudi gospodarsko povezovanje Slovencev po svetu. Slovenija je zavezana k ohranjanju slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah ter izseljencev in zdomcev. Kljub globalizaciji je prepričanje v svetlo prihodnost slovenskega naroda močno, saj smo vedno bolj povezani tudi digitalno. Ključna gonilna sila povezovanja pa ostaja čutenje slovenstva in domovine. Celoten nagovor si lahko preberete tukaj.

 

Suzana Lep Šimenko v nagovoru: “Dragi Slovenci, dokazali smo, da smo trden, močan in vztrajen narod; da so nas težke preizkušnje naših prednikov ne le utrdile, temveč nas povezujejo tudi v zavedanju in pomenu ohranjanja narodne identitete.”

Kot predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je poslanka Suzana Lep Šimenko sprejela skupino 52. generacije Srednješolskega tečaja Marka Bajuka iz Buenos Airesa.

O tematiki srečanja so razpravljali trije vabljeni govorci, in sicer projektni vodja Slovenske globalne poslovne povezave Štefan Bogdan Barenboim Šalej, znanstvenica in profesorica Marija Strojnik ter predstavnik koordinacijskega odbora Zamejske gospodarske koordinacije Felix Wieser. V popoldanskem delu dogodka pa bo razprava odprta za vse udeležence.

Dogodek, ki je že devetnajstič ponudil prostor za krepitev medsebojnih stikov in plodno izmenjavo mnenj, so s kulturnim programom popestrili basbaritonist Marko (Marcos) Fink, violinistka Ines Voglar Belgique in flavtistka Molly Bart. V času srečanja je v preddverju velike dvorane Državnega zbora na ogled razstava ob 70. obletnici delovanja Združenja Slovenska izseljenska matica, v sklepnem delu dogodka pa bo potekala projekcija filma Izginjanje režiserke Andrine Mračnikar.

 

 

Vir: sporočilo za javnost SDS, DZ RS