Peti oktober – svetovni dan učiteljev

svetovni-dan-učiteljev, ptuj, slovesnost

Nocoj slovesno tudi na Ptuju

  1. oktobra tudi v Sloveniji praznujemo svetovni dan učiteljev. Letos je posebna pozornost namenjena avtonomiji univerz, višješolskim in visokošolskim predavateljem ter akademski svobodi. Osrednji dogodek na Ptuju bo nocoj ob 19. uri v Kongresnem centru Dominikanskega samostana Ptuj, ko bodo zaposlenim v šolstvu tradicionalno podelili tudi priznanja in plakete dr. Franja Žgeča.

Kot je poročal STA, so v šolskem sindikatu Sviz ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobru, napovedali začetek boja za izboljšanje plač v vzgoji in izobraževanju. Opozarjajo namreč, da so v Sloveniji plače učiteljic in učiteljev na vseh ravneh izobraževanja slabše od povprečja OECD in tudi nižje od plač primerljivo izobraženih zaposlenih v drugih poklicih.

Vabilo na nocojšnjo slovesnost na Ptuju … Foto: TM

Sicer pa v Sloveniji praznujemo svetovnni dan učiteljev letos že štiriindvajsetič. Na ta dan leta 1966 sta na medvladni konferenci v Parizu podpisali Mednarodna organizacija dela in Unesco dokument Priporočila o položaju učiteljev. Letos je poseben poudarek namenjen institucionalni avtonomiji višjih in visokih šol ter akademski svobodi. Geslo letošnjega svetovnega dneva učiteljev je: »Svobodno poučevanje, moč učiteljem.«
Po podatkih Statističnega urada RS v Sloveniji je v šolskem letu 2015/16 na visokošolskih zavodih poučevalo 5.480 visokošolskih učiteljev, na višjih šolah pa 1.508 predavateljev.

TM