15. februar je skrajni rok za prijavo na Dobrote slovenskih kmetij

Od 17. do 19. maja bo v Minoritskem samostanu na Ptuju prav poseben dogodek, letos že jubilejna 30. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Razpis za sodelovanje na razstavi je ta teden že zunaj in do 15. februarja imajo ponudniki dobrot čas za prijavo svojih izdelkov v ocenjevanje.

Foto: Boris B. Voglar
KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prirejajo v okviru prireditve Dnevi dobrot slovenskih kmetij 30. državno razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov.

Večjih novosti v programu ne bo in organizatorji tudi letos pričakujejo velik odziv kmetij, bo pa prav gotovo bolj slavnostno, saj v najstarejšem slovenskem mestu ob jubilejni razstavi Dobrote slovenskih kmetij praznujejo še 1950-letnico prve pisne omembe Ptuja v antičnem literarnem viru.

Prepoznavna razstava visoke kakovosti

Preko 650 kmetij, 1070 prijavljenih dobrot, znova največ mlečnih, 1010 nagrajenih izdelkov, novih 92 znakov kakovosti, najvišjega priznanja na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij, so le nekateri podatki z lanske 29. državne razstave.

»Blagovna znamka Dobrote slovenskih kmetij povezuje in vodi k skupni promociji ter pristni domači ponudbi kmetij,« je po zaključku lanske razstave povedal predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič ter dodal, da so v slovenskem turizmu Dobrote slovenskih kmetij izziv za razvoj podeželja.

Prvič bodo ocenjevali paštete in mesne namaze

Tako kot v preteklih letih bodo tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije in podeljena bodo priznanja za kakovost. Za izdelke, ki so trikrat zapored dobili najvišje priznanje, bodo podeljeni znaki kakovosti. Strokovne komisije bodo ocenjevale: izdelke iz žit, mlečne in mesne izdelke, različne vrste olja, kisov in sokov, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci – sadna vina, domače marmelade in džemi, kompoti, konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki, med ter čaji. Letos prvič bodo v sklopu ocenjevanja mesnih izdelkov ocenjevali še mesne namaze oziroma paštete, ki pa morajo biti trajne.

Vsak izdelek mora biti opremljen z deklaracijo

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev pri MKGP, oziroma imajo trajne nasade vpisane v register pri MKGP ali so vpisani v register čebelnjakov. Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastni kmetiji, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih (za čaje) na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit lastna surovina ni pogoj.

Foto: Boris B. Voglar

Vsak izdelek za ocenjevanje mora biti opremljen z deklaracijo, iz katere bo razvidno, za kakšen izdelek gre, odstotki posameznih sestavin, vsi dodatki, kdaj je bil izdelan in do kdaj je izdelek uporaben, čas in način priprave (klobase za kuhanje in čaji). Kmetije, ki svoje izdelke deklarirajo kot ekološke, morajo priložiti fotokopijo veljavnega certifikata za ta izdelek.

Mnogi nagrajeni izdelki so v dneh razstave tudi na prodaj; foto: Boris B. Voglar

Organizatorji razstave pa vabijo tudi tiste kmetice in kmete, ki želijo prodajati svoje izdelke v času razstave na Ptuju, da to sporočijo pristojni svetovalki – svetovalcu za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah.
Razpis in vsi pravilniki o ocenjevanju izdelkov na Dobrotah slovenskih kmetij 2019 so objavljeni na spletnih straneh KGZS in KGZS Zavoda Ptuj: www.kgz-ptuj.si ali www.dobroteslovenskihkmetij.si.
Foto: Boris B. Voglar