Zver ob prazniku vrnitve Primorske matici: “Ko stopimo skupaj, smo kot narod nezlomljivi”

Dr. Milan Zver, foto: SDS

V času praznovanja zgodovinskega trenutka vrnitve Primorske k matični domovini, Milan Zver poudarja moč enotnosti slovenskega naroda. Tega dne leta 1947 je pariška mirovna pogodba pripeljala do združitve Primorske s Slovenijo, označujoč konec težkih let zatiranja pod italijansko vladavino.

 

Zgodovinsko ozadje Primorske je zaznamovano s prizadevanji Primork in Primorcev za vrnitev k matični domovini. Po prvi svetovni vojni so Italijani vzpostavili strogo cenzuro slovenske kulture na tem območju, od prepovedi slovenskega jezika do spreminjanja slovenskih priimkov. Kljub temu so Primorci vztrajali, se borili proti fašizmu in postavili temelje za kasnejšo vrnitev k Sloveniji.

Zver v svoji izjavi poudarja pomen solidarnosti in enotnosti, ki sta ju Slovenci pokazali skozi zgodovino, naj bo to v času zatiranja na Primorskem ali v nedavnih poplavah. Poudarja tudi, kako je bila vrnitev Primorske k matični državi več kot le politična združitev. Bil je simbol upanja, obnove in moči slovenskega naroda.

Ob praznovanju tega pomembnega dne, Milan Zver poziva k ohranitvi duha enotnosti, k spoštovanju preteklosti in graditvi svetlejše prihodnosti za Slovenijo.