Znani so najboljši harmonikarji 39. Zlate harmonike Ljubečne

Konec avgusta je v Ljubečni potekalo državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. Uspeh na tekmovanju je požela tudi glasbena šola AccordArt iz Stojncev.

Absolutna zmagovalka 39. Zlate harmonike Ljubečne in državna prvakinja je postala Danaja Grebenc. Plaketo Avgusta Stanka je osvojil Leon Tašner iz glasbene šole AccordArt. Zmagovalec občinstva je postal Žiga Hriberšek. Naj godec je postal Konrad Kostanjevec iz Male vasi v občini Gorišnica.

Letos je potekalo šest predtekmovanj, ki veljajo za prvo sito kakovosti. Iz predtekmovanj so se harmonikarji uvrstili v polfinale, ki je potekalo v dveh delih, nato pa je sledilo finale, kamor so se uvrstili najboljši harmonikarji. Izbirno tekmovanje – polfinale za Zlato harmoniko Ljubečne je v začetku avgusta potekalo tudi na Ptujskem, v Hajdošah, v KD Valentin Žumer, ki združuje odlične harmonikarje, člane harmonikarske skupine Štajerski frajtonarji. Predstavilo se je 21 harmonikarjev v različnih starostnih kategorijah; od najmlajših do seniorjev.

Najboljši harmonikarji 39. Zlate harmonike Ljubečne; foto: arhiv KUD Ljubečna

Za sodelovanje na tekmovanju ni dovolj le neumorna vaja s prsti po tipkah, je veliko več, so sporočili iz glasbene šole AccordArt, ob tem pa dodali, da je potrebno nabiranje izkušenj, razširjanje zavedanja na področju glasbe, spoznavanje sebe, iskanje občutkov znotraj sebe, spoznati izražanja govorice glasbe, obnašanje na odru, komunikacija s publiko … »Na kratko temu rečemo širina/globina glasbe,« poudarjajo v glasbeni šoli AccordArt, od koder prihajajo tudi odlični mladi harmonikarji.

Nagrajenci KD Valentin Žumer Hajdoše z mentorjem Primožem Kelencem.
Foto: Monika Kelenc

»Veliko poguma in zaupanja je potrebno, da se vzpostavi takšen stik,« pravi Primož Kelenc

Primož Kelenc, mentor mladim harmonikarjem, nekoč tudi zmagovalec Ljubečne, pravi: »Resnično sem ponosen, da s svojimi učenci lahko govorimo o stvareh, ki za marsikoga predstavljajo tabu teme: o iskanju njih samih, o njihovih občutjih in občutkih. Veliko poguma in zaupanja je potrebno, da se vzpostavi takšen stik. V prvi vrsti imam svoje učence rad kot ljudi. Unikatne. In take jih sprejemam. Ko sem jih gledal na odru nastopati, so resnično bolj mirni, bolj samozavestni … in to je zame največji uspeh. To je znak, da smo na pravi poti in da je to tisto, česar si želimo. Pripraviti človeka do spoznanja, da se lahko sprejme takšnega kot je, brez okvirov, je zame vrhunec. Ob takšnih priložnostih je za učence potrebno veliko psihične priprave, zato smo razvili poseben pristop, ki daje zgoraj omenjene rezultate.«

Glasbene nagrade najboljšim

Seveda so na tekmovanju prisotne nagrade, ki so plod subjektivne ocene komisije, ki pa se trudi biti čimbolj objektivna.

Učenci so osvojili: bronasto plaketo (Luka Šlamberger iz Skorbe v občini Hajdina), srebrne plakete (Lara Tekmec iz Hajdoš v občini Hajdina, Mitja Pajnkiher iz Sestrž v občini Majšperk, Dion Kelenc iz Stojncev v občini Markovci) in zlati plaketi (Uroš Ber iz Kočic v občini Žetale in Leon Tašner iz Apač v občini Kidričevo).

Najvišja nagrada za izvedbo ljudske pesmi ali spleta ljudskih je plaketa Avgusta Stanka. Za igranje ljudskih pesmi je potrebno znati povezati naša notranja občutja s tematiko pesmi in jih z glasbo prenesti na publiko. To pri zavestnem igranju zahteva veliko poglabljanja vase, iskanje in zaznavanje teh občutij in preslikavo na izvajanje glasbe.

To nagrado je prejel Leon Tašner, ki je zaigral splet slovenskih ljudskih pesmi Sem se rajtal ženiti, Ciganski otrok in Vandrovček moj. Gre za zelo pisano tematiko, ki ji je dodano nekaj virtuoznosti in del povsem ljudskega igranja, ki je za učence velik zalogaj, saj so navajeni »čiste« glasbe. Priredba ljudskih pesmi je delo Primoža Kelenca.

»Veseli nas dejstvo, da se rezultati našega dela kažejo tako hitro. Hvaležni smo tudi staršem za sodelovanje, domačo podporo in vse spodbude. V prihodnost zremo smelo in se veselimo vseh tistih drobnih uspehov, naj bo to na odru ali znotraj naših učencev,« dodajajo v glasbeni šoli AccordArt.

Vir in foto: AccordArt, zavod za glasbeno izobraževanje