Znana je vsebina 11. glasbenega festivala Arsana

Letos bo na Ptuju med 8. junijem in 27. julijem 2019 potekal 11. Festival Arsana, ki bo z več kot 80 dogodki na številnih prizoriščih mestnega jedra gostil preko 300 priznanih umetnikov iz Slovenije in tujine.

Na današnji novinarski konferenci 11. glasbenega festivala Arsana so organizatorji predstavili podrobnosti o festivalu, ki bo letos na Ptuju potekal že enajsto leto zapored. Festival in vsebino so danes predstavili umetniški vodja in direktor festivala Arsana Mladen Delin, županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in odrski producent Samo Ivačič.

Najstarejše slovensko mesto se vsako poletje spremeni v svetovno stičišče glasbenih umetnikov s celega sveta, kjer koncerte vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe dopolnjujejo še mednarodni glasbeni kampi, poulično dogajanje, oder mladih, otroški glasbeni festival, okrogle mize in gledališke predstave. Festival Arsana je v svojih desetih edicijah privabil že preko 300.000 obiskovalcev iz vseh koncev sveta.

O vsebini festivala na današnji novinarski konferenci; foto: Festival Arsana

Operna noč na Panorami bo 8. junija

Ptujska županja Nuška Gajšek je izrazila je navdušenje nad letošnjim programom in pojasnila, da so festivali izjemnega pomena za Ptuj, zato si prizadevajo za razvoj le-teh in se trudijo najti skupni jezik z organizatorji. V tem primeru je plod skupnega sodelovanja Operna noč na Panorami, ki bo potekala 8. junija na Panorami, isti dan pa bo v mestnem jedru potekala Odprta Kuhna.

Obeta se večer za vse generacije, muzikal Poetovio, slavnostni koncert

Mladen Delin je predstavil vrhunce letošnjega festivala, ki se je letos razširil že na skoraj dva meseca in poudaril, da se z rastjo festivala veča tudi kvaliteta in raznovrstnost nastopajočih.

»Pred festivalske vrhunce bo po lanskem uspehu ponovno odprl Operni večer na Panorami, kjer nam bo ob kulisi ptujskega gradu in zvezdnate noči Opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti pod taktirko Simona Krečiča izvedla največje operne uspešnice.

15. junija sledi ekskluzivni glasbeni večer za vse generacije z Big Bandom RTV Slovenija in 1Xnih 10. Pod dirigentsko palico Patrika Grebla bodo nastopile zvezde slovenske glasbene ter gledališke scene: Klemen Slakonja, Lado Bizovičar, Jure Ivanušič, Romana Krajnčan, Mia Žnidarič in drugi.

Pred festivalsko dogajanje bodo popestrili še Muzikal Poetovio z vsebino vezano na zgodovino Ptuja ter štiri izjemne gledališke predstave v sodelovanju z Mestnim gledališčem Ptuj (Cucki, Art, Đurologija in I♥Njofra).

Vrhunci festivala se bodo zvrstili v zadnji tretjini julija (med 19. in 27. julijem) na glavnem prizorišču festivala, dvorišču Minoritskega samostana. Vokalni vrhunec poletja bodo tokrat izjemni Take 6 (ZDA), kralji a-capella glasbe, skupina z največ Grammy nominacijami v zgodovini in dobitniki kar 10 Grammy nagrad,« je še dodal Delin.

Poletni festivalski dogodki lani na Ptuju; foto: Festival Arsana

Med nastopajočimi tudi Tadej Toš

Med vrhunci so še slavnostni koncert svetovnega virtuoza klasične glasbe Stefana Milenkovicha; multiinstrumentalist Boštjan Gombač & All Stars Orchestra bodo predstavili inovativna dela Lojzeta Krajnčana in Boštjana Gombača; skupina Tabu se bo tokrat predstavila z akustičnim projektom; Queen Real Tribute Band (SRB) se bo priklonil ikonični skupini QUEEN; z Muzikalom Domišljije iz Harmonije bodo navdušili učitelji in učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj; zvesti prijatelj festivala Tadej Toš pa nas bo zabaval z novimi zgodbami.

Klasični mojstri na Ptujskem gradu

Slavnostna dvorana Ptujskega gradu bo gostila klasične mojstre, že uveljavljene in tudi vzhajajoče zvezde klasične glasbe: mlada slovenska tolkalca Duo Dendrocopos, mednarodno komorno zasedbo Ensemble Illyrica, Zagrebški komorni orkester s solisti, slovensko-kolumbijsko navezo Solent Duo in izjemno mednarodno uveljavljeno sopranistko ter diplomantko prestižne londonske Royal akademije Niko Gorič.

Glasba v mestu

Trije monumentalni kotički ptujskega mestnega jedra – atrij Hotela Mitra, Dom kulture Muzikafe in Kavarna Bodi, bodo dom različnim jazz, etno in world zasedbam, katere druži neverjetna glasbena ustvarjalnost: iz prestolnice jazza New Yorka naravnost na Ptuj – Jure Pukl & Melissa Aldana Quartet, brazilska umetnica Denise Dantah Quartet, navdihujoče glasbenice Jazz Ladies, Majcen Quintet – mednarodna zasedba trobentača Borisa Majcena, tolkalska senzacija Stick Control, novomeška elektro-akustična zasedba Generator, mednarodni kvartet Marktl/Kopač/Korošec/Dajčar Concinnity Quartet in zasedba GML Trio, ki jazz združuje s hiphopom.

Odrski producent Samo Ivačič je opozoril na pomemben del poslanstva festivala – spodbujanje mladih za umetnost. Festival ima v ta namen: Oder mladih na Slovenskem trgu, ki je lani doživel premiero in veliko zanimanje in Otroški glasbeni festival. Otroci bodo lahko uživali v ustvarjalnih delavnicah, glasbenih pravljicah ter lutkovnih, gledaliških in artističnih predstavah.

Foto: Festival Arsana