Zimske kulinarične Haloze – kot je jedel Santonini

Po velikem uspehu Jesenskih kulinaričnih Haloz, ko so bili nostalgični četrtkovi večeri v šestih partnerskih gostiščih razprodani, se v januarju podajajo na novo kulinarično popotovanje Dežele tisočerih gričev. Tokrat v družbi Paola Santonina.

Izbrana haloška kulinarika; foto: arhiv Kulinarične Haloze
Pod strokovnim vodstvom Janeza Bratovža, svetovno znanega slovenskega chefa in Vlada Pignarja, legende štajerske kulinarike, bo šest gostišč pripravilo vrhunski šest hodni meni iz zdravih haloških sestavin in z odličnimi haloškimi vini, ki poustvarja kulinariko Haloz druge polovice 15. stoletja.

Haloški večeri ob izbrani kulinariki

Zimske haloške večere so nocoj pričeli v motelu Majolka v občini Videm in potem bodo še nekaj četrtkov nadaljevali v gostiščih, ki so se lansko leto združila v skupno blagovno znamko Kulinarične Haloze: v gostilni Svenšek na Selih, gostišču Špajza, na Turistično – vinogradniški kmetija Pungračič, v gostišču Pod Goro in ptujski gostilni Ribič. Zaključek večerov bo tokrat v restavraciji Janez Bratovža v Ljubljani.

Na nocojšnjem Zimskem kulinaričnem večeru v motelu Majolka se je s svojimi izdelki predstavila tudi Oljarna Svenšek iz Sel; foto: Boris Svenšek

Šesthodni meni bodo postregli v mesni in vegetarijanski različici

Prvi hod, pozdrav iz kuhinje: ocvirkovka.
Drugi hod, hladna predjed: potočni raki na postelji ajdove kaše in bučni pire.
Tretji hod, juha: žafranova juha s svinjskimi nogicami in cvrtniki iz kapuna.
Četrti hod, topla predjed: domači rezanci s smetanovo omako v spremstvu ščuke.
Peti hod, glavna jed: prosena kaša z rdečim zeljem, pire nešplje, pečena kapun in jagenjček.
Šesti hod, sladica: srednjeveška strnjenka iz nešpelj in skute ter napojene jagode.

Utrinek z Jesenskih kulinaričnih Haloz

Tokratni kulinarični večeri v Halozah v znamenju srednjeveške tradicije

Ponovno bodo v večere vtkali tradicionalno haloško kulturo. V kulturnem programu bodo sledili Paolu Santoninu in aktualnostim takratnega časa v plemiški in tlačanski kulturi.
Znameniti italijanski humanist, popotnik in pisatelj je kot laični kancler oglejskega patriarha pred dobrimi petimi stoletji popotoval tudi po naših krajih, dobro jedel in pil in svoje gurmanske užitke opisal v svojem znamenitem Popotnem dnevniku. In prav njegovi zapisi so navdih za tokratne Zimske kulinarične Haloze – kot je jedel Santonini.

Srednjeveški čas v Halozah je bil zaznamovan s katoliško vero in gradnjo cerkev, cerkvic in božjepotnih znamenj. Gričevnata pokrajina je ponudila mnoga fevdalna posestva v rokah svobodnih vitezov ali kastelanov in zapustila bogato bero zgodb za prihodnost. Tudi turški vpadi so v Halozah pustili neizbrisne sledi. Sledi so zapustili ljudje, ki so se vsakodnevno prebijali skozi življenje ter gradili bodočnost haloškega roda z lastnimi rokami.

V vseh šestih gostiščih bodo postregli tudi odlična vina iz Haloz; foto: arhiv Kulinarične Haloze

Zapeljani z glasbo, zgodbami in še čim iz srednjega veka v Halozah bodo goste na kulinaričnih večerih ob kulinaričnih specialitetah tistega časa popeljali daleč, daleč nazaj in ustvarili vzdušje nepozabnega večera.
Foto: arhiv Kulinarične Haloze, TM