Že petindvajsetič regijske igre Specialne olimpijade Slovenije

25. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije mariborsko-pomurske regije so danes potekale na ptujskem mestnem stadionu in v dvorani Mladika, za organizacijo pa je poskrbel Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja (ZUDV) Dornava v sodelovanju z Zavodom za šport Ptuj.

Nastopile so ekipe mladih športnikov, oseb z motnjo v duševnem razvoju iz 15 osnovnih šol, zavodov in društev Sožitje z ormoškega, murskosoboškega, mariborskega, lendavskega, gornjeradgonskega slovenjebistriškega in ptujskega območja. Nastopili so pod sloganom specialno-olimpijskega gibanja «Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu«.

Mladim se je na otvoritveni slovesnosti pridružil popularni pevec Isaac Palma. Foto: TM

Na mestnem stadionu na Ptuju je bilo živahno že od zgodnjega dopoldneva, ko so se zažele zbirate prve ekipe, ob 9. 30 pa je bilo na stadionu svečano odprtje iger s pozdravnimi nagovori, kratkim kulturnim programom, v katerem so nastopili člani plesno-dramske skupine Turdion, plesalca standardnih in latinskoameriških plesov Ana Ekart in Ivan Jarnec ter popularni pevec Isaac Palma. Začetek iger je slovesno razglasil boksar Dejan Zavec, ki je mladim zaželel uspešen nastop v disciplinah, za katere so se posebej pripravljali.

Začetek iger je slovesno razglasil boksar Dejan Zavec.

V ospredju atletika, tekmovanje tudi v košarki in namiznem tenisu

Kot je povedal Ida Jurgec, direktorica ZUDV Dornava, je tekmovanje na stadionu potekalo v štirih disciplinah, v ospredju pa je bila seveda atletika, v dvorani Mladika pa je potekalo tekmovanje v košarki in namiznem tenisu. Tekmovalci so nastopili v posameznih disciplinah v različnih skupinah, prilagojenim njihovim sposobnostim. Na tekmovanju so sodili profesionalni sodniki, medalje in nagrade pa so najboljši prejeli po zaključku tekmovalnega dela, ko naj bi se mladim pridružila uspešna ptujska športnika Nina Kolarič in Dejan Zavec.

V ospredju je bila atletika; foto: Petv

Specialna olimpijada namenjena športu in druženju

Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihov družin in programov, so med drugim pojasnili na današnjem dogodku na Ptuju, ob tem pa tudi, da olimpijada doprinese k ohranjanju psihofizičnih sposobnosti. Na ta način s ohranja tudi vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Tudi na “klopi” so gostje z zanimanjem spremljali otvoritveno slovesnost.

Danes je v svetovno gibanje specialne olimpijade vključenih že prek 200 programov iz 150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. Sicer pa program specialne olimpijade ni namenjen le športu, temveč druženju športne, socialne in kulturne aktivnosti, so posebej poudarili na današnjem dnevu športa in gibanja oseb z motnjo v duševnem razvoju, ko so na Ptuju nekateri zmagali, drugi pa so pokazali veliko mero poguma in srčnosti v izbrani športni panogi.
Foto: TM