Zdravniki opozarjajo: Ideološki boj v smislu javno-privatno zdravstvo je absurden

 

Dvanajst zdravnikov se je na portalu zdravstvo.si odzvalo na izjave dr. Trapuža, ki je v preteklih dneh poplavil tako javno, kot komercialno televizijo.

Gre za infektologa dr. Andreja Trapuža, zaposlenega v berlinski državni bolnišnici Charité, ki je še nekaj dni nazaj (6. marca) koronavirus Covid-19 enačil z “navadno gripo”. Kot kaže je svoje strokovne mnenje v kratkem času spremenil, saj v zadnjih dneh nastopa s skoraj apokaliptičnimi napovedmi poteka bolezni v Sloveniji.

Zdravniki, podpisani pod apel, so skeptični do tega, da se je prispevek o nepreverjenih hipotezah zaključil s priporočilom, da naj Slovenija nikar ne privatizira zdravstvenega sistema. Svoj protest podkrepijo s podatki, da tako v Franciji, kot Nemčiji zasebne klinike prav tako sodelujejo pri zdravljenju pacientov z Covid-19. Nenazadnje državo obravnava pacienta stane isto tako v zasebni kot javni kliniki. Hkrati navajajo, da je v Južni Koreji kjer so uspešno zaustavili širjenje virusa kar 94 % klinik privatnih. Ideološki boj v smislu javno-privatno zdravstvo je tako v teh razmerah absurden.

Zdravniki opozarjajo, da lahko  katastrofične napovedi dr. Trampuža, ki smo jim bili priča v zadnjih dneh, razumejo kot dobronamerne samo v smislu, da državljane vzpodbudi k upoštevanju pravil v času epidemije.

Opozarjajo na to, da se kriznih razmer ne izkorišča za samopromocijo ali promocijo ideoloških nadzorov.

Foto: Posnetek zaslona/ Zdravstvo.si

Apel zdravnikov je objavljen na spletni strani Zdravstvo.

MR