Zavrnitev resolucije o uvrstitvi Rusije med države podpornice terorizma: Slovenija prizanesljiva do okupatorja?

Slovenska politična scena se je ponovno znašla v precepu, ko je odbor državnega zbora za zunanjo politiko zavrnil predlog resolucije SDS o uvrstitvi Rusije med države podpornice terorizma. Predlog je bil vložen z namenom izražanja solidarnosti do Ukrajine in obsodbe ruskih napadov na civilno prebivalstvo ter civilno in energetsko infrastrukturo. Vendar pa je večina poslancev koalicije glasovala proti sprejetju resolucije, kar je sprožilo burne odzive v opozicijskih vrstah.

 

Kot je zapisal poslanec SDS Andrej Hoivik, je bil 7. 3. 2023 eden najbolj negativnih dni v slovenski zgodovini, saj je bila zavrnjena resolucija, ki bi pomenila jasno podporo ukrajinskemu narodu in obsodbo ruskih napadov. Hoivik je kritičen do koalicije, ki je predlog resolucije že vnaprej zavrnila in s tem pokazala prizanesljivost do okupatorja. Dvome glede naklonjenosti ruskim apetitom je dokončno razblinilo glasovanje odbora, kjer so levi poslanci z devetimi glasovi proti štirim povozili predlog opozicijske poslanske skupine.

Podobno kritičen je bil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je opozoril na resnost situacije v Ukrajini in na nevarnosti ruskega pohoda. Kot je še poudaril Janša, ljudje umirajo, oni pa debatirajo, ali je pravo ime resolucija ali deklaracija. Prepričan je, da gre za roparski pohod Rusije, ki si želi prilastiti naravna bogastva sosednje države, kar je prastar motiv za vojno. Opozoril je, da je v 21. stoletju takšno ravnanje ob vseh grozodejstvih hujše kot definicija mednarodnega terorizma.

Poslanec SDS Anton Šturbej je opozoril, da vsak denar, ki se vlaga v obrambo, odvrača potencialnega napadalca. Resolucija o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, po njegovem mnenju ni idealna, je pa dokument, na katerem se lahko gradi naprej.

Poslanec Franc Breznik pa je vladajočim nasprotnikom resolucije očital, da se po njihovem očitno ne moti le stranka SDS, ampak celo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, EU pravna služba in najvišji predstavniki Evrope, ki so resoluciji o uvrstitvi Rusije med teroristične države podprli.

Vir: nova24tv.si

MR