Zaradi varnosti zaprta Ulica Tomaža Šalamuna na Ptuju

V najstarejšem slovenskem mestu je žal vse preveč zgradb, ki propadajo, nič kaj prijazna pa ni podoba nekaterih starih ozkih ulic, propadajočih stopnic, za kar pa ne moremo kriviti samo minule zime. MO Ptuj je ta teden napovedala rekonstrukcijska dela v Ulici Tomaža Šalamuna.

Mestna občina Ptuj naj bi zaradi dotrajanega in nevarnega objekta na naslovu Slovenski trg 1, kjer je Stara steklarska delavnica in je v zadnjih letih vidno propadal, v sodelovanju z Javnimi službami Ptuj zavarovala območje Ulice Tomaža Šalamuna in jo kasneje zaradi varnosti tudi zaprla.

Ulica Tomaža Šalamuna na Ptuju je zaprta.

Stara steklarska že lep čas kaže klavrno podobo

Iz ulice, ki je posvečena znamenitemu slovenskemu pesniku in prevajalcu, in so jo Ptuju v Ulico Tomaža Šalamuna preimenovali septembra 2015 na dan otvoritve festivala Dnevi poezije in vina, se namreč vstopa tudi v staro steklarsko, ki je v lasti MO Ptuj. Pogled na propadajoč objekt že lep čas ni bil ravno prijeten, tudi zato, ker se je po tej stari ozki mestni ulici sprehodilo mnogo turistov in ker pot pelje od Slovenskega do Vrazovega trga, kjer najdemo lepo urejeno starejšo ptujsko mestno hišo, v kateri je zasebni lokal Muzikafe.

Pogled z Vrazovega trga, kjer je lepo urejen zasebni lokal Muzikafe, takoj zraven pa je vhod v Ulico Tomaža Šalamuna, ki jo je mestna oblast zaradi varnosti raje popolnoma zaprla.

Dogovori z Zavodom za varstvo kulturne dediščine

Kot so sporočili iz ptujske mestne hiše želijo z zaprtjem ulice zagotoviti varnost občanov in obiskovalcev, so pa tudi že v dogovoru z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Skupaj naj bi na Ministrstvo za kulturo že podali vlogo za soglasje k rušitvi dotrajanih objektov in zagotovitvi varnega prehoda pešcev skozi omenjeno območje.

Vhod v objekt, kjer je tudi Stara steklarska delavnica, že lep čas kazi podobo starega mestnega jedra. MO Ptuj zdaj išče primerno rešitev.

»Takoj ko soglasje prejmemo, bomo začeli rušitvena in rekonstrukcijska dela na objektu. Celotno območje pa bo treba ustrezno urediti v sklopu rekonstrukcije Vrazovega trga,« so še sporočili iz MO Ptuj.

Foto: Valerija Frčec