Zaradi bonov skoraj povsod boljša poletna sezona kot lani

Turizem Slovenia
Turizem Slovenia. Foto: Pixabay

Raziskave Evropske potovalne komisije ETC, Svetovne turistične organizacije UNWTO in Euromonitorja kažejo, da v povezavi s potovanji zdajšnje obdobje oblikujejo trendi, kot so: varnost, zaupanje v potovanja, potovanja blizu doma, trajnostno ravnanje, fleksibilnost in čas rezervacije, prepletanje digitalnega z resničnim.

“Garancija za tovrstna doživetja v Sloveniji je vsebinska komunikacijska platforma in znak GREEN & SAFE, ki označuje in poudarja visoke higienske standarde, protokole in trajnostna priporočila za turistične ponudnike in destinacije s ciljem, da se poveča zaupanje gostov v Slovenijo kot varno zeleno turistično destinacijo,” poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO)

Ta čas je že več kot 800 uporabnikov znaka GREEN & SAFE, je pa Slovenija od Svetovnega potovalnega in turističnega sveta WTTC pridobila tudi možnost uporabe globalnega varnostnega znaka Safe Travels.

Zdaj je čas. Moja Slovenija

Seveda pa slovenski turizem z akcijami, kot je osredja vseslovenska kampanja Zdaj je čas. Moja Slovenija., cilja predvsem na domačega potrošnika. Akcija je namenjena prebivalcem Slovenije. Želi jih navdušiti za oddih v Sloveniji, spodbuditi prenočitve in potrošnjo za okrevanje slovenskega turističnega gospodarstva.

“S kampanjo želi tudi izpostaviti nove, manj znane, inovativne produkte in aktivnosti, manj obiskane destinacije ter ozaveščati o pomenu trajnosti in zagotavljanja varnih doživetij,” naštevajo na STO.

Domači gostje so rešili že poletno turistično sezono 2020. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) sta bili v januarju in februarju 2020 števili prihodov in prenočitev turistov v Sloveniji še približno enaki kot v istem obdobju 2019, od marca do maja pa je turizem zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 skoraj povsem zastal. Po preklicu epidemije v juniju 2020 so se turisti začeli vračati. V juliju, avgustu in septembru 2020 je obisk turističnih nastanitvenih obratov glede na prejšnje mesece skokovito narasel in tako je bilo v tretjem četrtletju ustvarjenih kar 65 odstotkov vseh prenočitev v letu 2020.

“Od tega so jih rekordno število ustvarili domači turisti, 4,14 milijona ali 69 odstotkov vseh prenočitev turistov v tem obdobju. Tuji turisti so v tem obdobju ustvarili 1,85 milijona prenočitev ali 66 odstotkov manj kot v istem obdobju 2019,” ugotavljajo na SURS.

Boni

Obisk domačih gostov so zagotovo spodbudili tudi turistični boni v vrednosti 200 evrov za polnoletne in v vrednosti 50 evrov za mladoletne. Po podatkih Finančne uprave RS (FURS) je bilo izkoriščenih 1,17 milijona turističnih bonov, kar pomeni, da jih je izkoristilo 57 odstotkov upravičencev. So pa letos od 16. julija prebivalcem na voljo tudi novi, tako imenovani boni 21 za turizem, gostinstvo, kulturo in šport, ki jih je že v prvih dveh tednih v skupni vrednosti 10,81 milijona evrov unovčilo 147.867 upravičencev. Polnoletni so upravičeni do bona v vrednosti 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov. Vrednost bonov je evidentirana kot dobroimetje v informacijskem sistemu FURS eDavki, ki je preverljivo tudi na mobilni aplikaciji. Tako turistične bone kot bone 21 je mogoče unovčiti do konca leta, s tem da je nabor ponudnikov pri letošnji različici precej obširnejši. Bon je unovčljiv v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih, v športnih klubih, zabaviščnih parkih, smučarskih centrih, na koncertih in razstavah.

Boni rešujejo turizem

Od 16. julija do 15. avgusta 2021 je bilo po navedbah Finančne uprave unovčenih 323.177 turističnih bonov v skupni vrednosti 23.102.047,16 evrov.

“V mesecu dni je povprečno na dan unovčenih več kot 10 tisoč novih bonov, v zadnjih dneh je na dan unovčenih več kot 15 tisoč novih bonov,” poroča Žurnal24.

Po prvih ocenah je poletna turistična sezona v praktično celotni Sloveniji boljša od lanske. Novi boni so v drugem delu sezone pozitivno vplivali, videti pa je mogoče, da se vračajo tudi tuji gosti, poroča STA.V občini Piran so zabeležili tri odstotke nočitev več kot lani in štiri odstotke več kot leta 2019. Julija so na Bledu zabeležili 131.608 nočitev, kar je 63 odstotkov številke iz julija 2019 in 27 odstotkov več kot julija 2020. Prve ocene letošnje poletne sezone v dolini Soče glede na lani kažejo na 10- do 15-odstotno rast. Tudi v prestolnici je letošnja poletna sezona precej boljša od lanske. Ljubljana je julija zabeležila okoli 120 tisoč prenočitev, kar predstavlja 85 odstotkov več kot julija lani.

Pomoč organizatorjem

Si bodo pa organizatorji dogodkov, ko so pristojni prisluhnili njihovim prošnjam in razširili možnost koriščenja bonov še na druge dejavnosti, lahko oddahnili še enkrat. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 zdaj sprejema še napovedi dogodkov in vloge za pomoč v primeru odpovedi ali njihove omejene izvedbe. Kot so zapisali na ministrstvu, lahko organizatorji dobijo pomoč v obliki delnega povračila stroškov organizacije srečanj in dogodkov. Pri odpovedi povračilo v višini 80 odstotkov, zaradi omejene izvedbe dogodkov pa v višini 80 odstotkov.

“Skupni stroški dogodka morajo znašati najmanj 10.000 evrov, dogodek pa mora biti načrtovan v Republiki Sloveniji med 1. avgustom in 31. decembrom 2021,” poudarjajo na ministrstvu.

Pomoč je namenjena podpori industriji srečanj

“Ko zaradi epidemije in predpisov, s katerimi je opravljanje gospodarske dejavnosti onemogočeno ali omejeno, organizatorji ne morejo izvesti načrtovanih dogodkov ali pa jih morajo izvesti v omejenem obsegu, do 50 odstotkov načrtovanih kapacitet torej.”

Organizatorji lahko na gospodarsko ministrstvo najkasneje 15 dni pred izvedbo dogodka pošljejo napoved samega dogodka, potem pa v primeru, če dogodek odpovejo ali ga izvedejo v omejenem obsegu, še v tridesetih koledarskih dneh vlogo za pomoč. Prijava bo mogoča do 30. januarja 2022. Na ministrstvu opozarjajo, da do pomoči ne bodo upravičeni organizatorji, pri katerih je jasno, da sama izvedba glede na izbrani datum ne bo mogoča. Med upravičence za prejem pomoči pa ne spadajo organizatorji športnih prireditev v okviru državnih in mednarodnih lig, organizatorji političnih, šolskih dogodkov ali zasebnih druženj.

Vir: Nova24.tv

Preberite še:

Usodna prometna za motorista

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Napad na Janeza Janšo in Aleša Hojsa

Predsednik vlade poprijel za delo

 

MR