Zaključen je osmi Kino brez stropa

ptuj, cid, kino brez stropa

Devet filmskih projekcij in 2.250 gledalcev

Letos je Kino brez stropa potekal od 30. junija do 6. julija, v slikovitem ambientu med arkadami dvorišča ptujskega gradu se je v sedmih večerih zvrstilo devet filmskih projekcij. Ptujski letni art kino Kino brez stropa, ki se je zaključil v četrtek, je k ogledu kakovostnih filmov iz Evrope, Azije in ZDA pritegnil 2.250 gledalcev. Spremljevalni program je potekal v Mestnem kinu Ptuj, ki je bil zaradi dežja tudi nadomestno prizorišče za dve projekciji.

Program Kina brez stropa so tudi letos sestavljale žanrsko, geografsko in po avtorskih poetikah raznolike mojstrovine sedme umetnosti, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov vredne, da si jih občinstvo pozorno (ponovno) ogleda. Odzivi občinstva na program in vzdušje v letnem kinu so bili zelo pozitivni. Največ gledalcev so pritegnili filmi Manchester by the Sea, ganljiva drama režiserja in scenarista Kennetha Lonergana (300 gledalcev), z oskarjem za najboljši film ovenčana Mesečina (250 gledalcev) ter zaključni film letošnjega Kina brez stropa, uspešnica Dežela La La, pri katerem je prizorišče s 500 gledalci pokalo po šivih. Gledalce je navdušil tudi otvoritveni film Služkinja južnokorejskega režiserja Chan-Wooka Parka, ki pa je bil zaradi slabega vremena žal predvajan v povsem polni dvorani Mestnega kina Ptuj.

V dopoldanskem času so se v Mestnem kinu Ptuj zvrstile projekcije, na katerih so na svoj račun prišli tudi otroci in družine. Na dveh projekcijah iz sklopa Kino vrtiček je Mravljica Tina iz ptujskega kina mlajše otroke igraje pospremila v svet filma – animiranega Ježek in vran na sirovi dirki in dokumentarne Povedke o jezeru. Starejši otroci so skozi Kinoskop pokukali v film Bučko, mlade starše pa je organizator povabil Z dojenčkom v kino. Zanje so iz osrednjega programa izbrali film Rdeča želva. Projekcijam za otroke so sledile ustvarjalne delavnice. Največ zanimanja je bilo za projekcijo filma Povedka o jezeru (105 gledalcev), ki ji je sledila ustvarjalna delavnica Jezero v kozarčku.

Organizatorji so z zaključenim Kinom brez stropa zadovoljni in obljubljajo, da se bo projekt nadaljeval tudi v prihodnjih letih, morda celo v nekoliko dopolnjeni obliki. Ker projekt nima svoje občinske proračunske postavke, je bil organizator tudi letos v veliki meri odvisen od podpore sponzorjev, donatorjev in prostovoljcev.

Vir: CID Ptuj

(foto: Saša Krajnc / arhiv CID Ptuj)