Zaključek Poletja na Kogu

Turistično kulturno društvo (TKD) Kog je od 10. do 19. avgusta v okviru Poletja na Kogu pripravilo številne zanimive prireditve, ki so vrhunec doživele minulo soboto, ko so na Kogu pripravili vinski festival, postavili klopotec in okronali šesto kogovsko vinsko kraljico.

Kronanje nove vinske kraljice na Kogu; foto: prlekija-on.net
Na Kogu so včasih poletni turistični dogodek poznali pod imenom Dnevi turizma na Kogu, lani pa so se Kogovčani prvič predstavili z novim imenom in razširjeno ponudbo. Minula sobota je bila na Kogu v znamenju vinskega festivala in družabnega srečanja.

Kogovskim vinarjem podelili priznanja

Na dogodku so se predstavile vinske kraljice in vitezi slovenskega reda vitezov vina, podeljena pa so bila priznanja za ocenjene vzorce vin z naslovom: ” To vino je bilo pridelano na Kogu.”

Kot je poročal Radio Prlek je komisija podelila 5 srebrnih, 37 zlatih in 3 velika zlata priznanja. Veliko zlato priznanje so prejeli Rene Petek za traminec jagodni izbor, Ivan Kirič za laški rizling izbor 2016 in Pra-Vino za šipon ledeno vino 2001 – Lejino vino.

Vinska kraljica Anja Kocjan je predala krono

Na Kogu so v okviru sobotnega vinskega festivala dobili tudi novo kogovsko vinsko kraljico. 5. kogovska vinska kraljica Anja Kocjan je prestol in krono v soboto predala Nives Plemenič s Koga. Obiskovalci so lahko spremljali tudi tekmovanje v kuhanju kisle župe, si ogledali postavitev klopotca in spremljali zanimivo dogajanje vinskega festivala, ki so ga na Kogu zaključili včeraj.

O oblačilni dediščini, po šiponovi poti

V prvih dneh letošnjega Poletje na Kogu so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju dr. Leonide Novak, ki je predstavila oblačilno dediščino, na ogled pa je bila razstava “Pri švelji v prednji hiži”, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena.

Dr. Leonida Novak je na Kogu predstavila oblačilno dediščino; foto: arhiv TKD Kog

Pripravili so tudi kolesarjenje po šiponovi poti, v organizaciji ŠD Kog. Glavne postojanke so bile pri Puklavcu v Zasavcih, na Gomili na Bäjzeku in na Kogu pri sirarni Perc.

Nekateri Kogovčani so se v dneh Poletja na Kogu podali tudi po šiponovi poti; foto: arhiv TKD Kog

Foto: arhiv TKD Kog