Zaključek 57. Kurentovanja

Kurentovanje, Ptuj, princ karnavala

Mednarodna pustna povorka na Ptuju
  1. Kurentovanje na Ptuju zaključeno, kurenti uspeli priklicati pomlad

Na pustni torek opolnoči se je tudi uradno zaključilo 57. Kurentovanje na Ptuju, ki velja za največji in najobsežnejši ptujski festival. MO Ptuj je izvedbo Kurentovanja zaupala svojemu Javnemu zavodu za turizem, za Kurentovanje pa namenila 46.000 EUR.

Na pepelnično sredo je bilo v Mestni hiši na Ptuju spet vse tako kot pred pustom, saj je Aleš Goričan, 16. princ karnevala plemeniti Maksimilijan Gregorič, po enajstdnevnem vladanju oblast nad mestom predal nazaj v roke Mirana Senčarja, župana MO Ptuj.

Pustno vzdušje so Ptujčani, okoličani in tuji gostje živeli in doživeli 26 pustnih in 11 festivalskih dni, vreme je festivalu odlično služilo, dobro so bile zasedene nočitvene kapacitete, izboljšala se je kulinarična ponudba, zaživelo je staro mesto jedro, udeležba na dogodkih je bila množična, izstopata pa etno povorko in nedeljska mednarodna pustna povorka, ki naj bi jo obiskalo okrog 65 tisoč obiskovalcev.

Kot so 2. marca na novinarski konferenci v Mesti hiši na Ptuju poudarili odgovorni za zgodbo 57. Kurentovanja, je letošnje prebudilo Ptuj in začelo spreminjati turistične trende v njem. Po oceni župana Senčarja je letošnje Kurentovanje odlično uspelo. Ptuj je obisk visokih gostov tudi izkoristil za krepitev mednarodnega sodelovanja in gospodarskega povezovanja Ptuja in regije, kar naj bi v prihodnje nedvomno doprineslo k prepoznavnosti in ugledu mesta in regije. Pojasnili so tudi zaplete v Karnevalski dvorani, kajti na socialnih omrežjih se je namreč kmalu po osrednji nedeljski povorki razširila vest, da naj bi kar polovica udeležencev nedeljske povorke ostala brez malice, za kar se je opravičil tudi ptujski župan, menja v javnosti pa so deljena.

Branko Brumen, predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik zveze FECC je izrazil zadovoljstvo nad letošnjim Kurentovanjem in dodal: »Kurentom in korantom je uspelo priklicati pomlad, v mesto in na vasi prinesti vse dobro in pregnati zlo, zato verjamem, da bo vpis obhoda kurentov in korantov na UNESCO reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva septembra prav tako uspešen.

KURENTOVANJE 2017 V ŠTEVILKAH

180 dogodkov

80 dogodkov v programu

135.000 obiskovalcev

17 dogodkov v Karnevalski dvorani

Izjemno medijsko zanimanje domačih medijev z več kot 800 medijskimi vsebinami.

8.378 evrov zbranih sredstev v dobrodelne namene.

TM

Vir: Kurentovanje PR

Utrinki z letošnje mednarodne pustne povorke.