Na socialnih omrežjih so se v veliki meri pojavile napačne razlage izplačila dodatkov zaposlenih v tveganih okoljih.

Pritožbe so prišle predvsem na račun izplačila dodatkov zdravstvenim delavcem, ki delajo v najbolj tveganem okolju in ki se v prvi vrsti borijo za preprečevanje okužb s COVID-19.

Kot pravi Vlada RS so imeli zagotovljena sredstva za izplačila dodatkov že zraven marčevske plače. Zakon bi moral biti sprejet do 1. aprila, vendar zaradi procesnih zavlačevanj to ni bilo mogoče.

Naj spomnimo, da se je 33. izredna seja državnega zbora zavlekla in interventni antikorona zakon ni bil sprejet v načrtovanem terminu in posledično ni bil pravnomočen pred izplačili marčevske plače. To je povzročilo negodovanje zaposlenih v javnem sektorju, ki svojih zasluženih dodatkov niso prejeli v marčevski plači.

Janez Janša zagotavlja izplačilo vseh dodatkov

Zamude pri izplačilih dodatkov
Denar za dodatke čaka. Foto: Twitter

Predsednik Vlade RS, Janez Janša je izjavil, da je vlada in strokovnjaki garala noč in dan, da bi prvi paket ukrepov bil sprejet čimprej. Da bi se vsi nujni dodatki izplačali že ob rednih izplačilih v začetku aprila. Prav tako je razložil zakaj je prišlo do zamud in nepravočasnega sprejetja zakona, ki bi omogočil izplačilo dodatkov že v začetku aprila. Vlada zagotavlja, da bodo vsi dodatki izplačani, tudi za nazaj v aprilski plači.

“Za vsa ta izplačila smo pravočasno priskrbeli dovolj denarja. Imeli smo zagotovila pristojnih za zakonodajno proceduro in podpis, da bo zakon ob vnaprejšnji odpovedi pravici do veta s strani Državnega sveta lahko uveljavljen že naslednji dan po objavi. Kasneje so si nekateri ob poplavi nasprotujočih si pravnih mnenj premislili, zato danes, ker zakon še ne velja, žal prihaja do nepotrebnih zamud. Vendar vam zagotavljam, da zakon bo uveljavljen in izplačila bodo, prav tako poplačila za nazaj.” (Janez Janša)

Dodatki za zdravstveno osebje

Zdravstveni delavci naj bi dobili dodatek, ki jim pripada po kolektivni pogodbi in še poseben dodatek iz “antikorona” zakona.

Dodatek bo izplačan
Dodatek bo izplačan! Foto: Twitter

Večina bolnišnic nima dovolj sredstev za izplačilo teh dodatkov. Minister za zdravje, Matjaž Gantar zato sporoča, da je bilo potrebno zakon sprejeti takoj, da bi prišel čimprej v veljavo in bi že pripravljena finančna sredstva dobili zdravstveni zavodi in da bi izplačilo bilo možno že aprila. Žal temu ni bilo tako.

Minister za javno upravo, Boštjan Koritnik zagotavlja, da bodo vsi dobili dodatke, ki so upravičeni, v najhitrejšem možnem času… Dodatki bodo izplačani tudi za nazaj.

V Vladi RS poudarjajo, da bodo dodatke dobili vsi upravičeni in da je šlo za komunikacijski šum.

Nekateri zdravstveni zavodi že izplačali dodatke

Bolnišnice in drugi zdravstveni zavodi, pa se odločajo vsak po svoje. UKC Maribor je dodatke izplačal z marčno plačo, UKC Ljubljana pa bo z aprilsko. Prav tako bodo z izplačili počakali v izolski in šempetrski bolnišnici, dokler ne bo jasnih navodil glede upravičenosti izplačil. Bojijo se namreč, da ne bi bili kasneje naknadno soočeni z vračili izplačil dodatkov. Isto v Kočevju, Idriji in Postojni. Za takojšne izplačilo so se odločili tudi v cerkniškem zdravstvenem domu.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR