Zadruga Kooperativa Kristal bo predstavila letošnje rezultate

sladkorna-pesa, ormož, zadruga-kooperativa-kristal, novinarska

Po enajstih letih letos prvič z njiv pospravili sladkorni pridelek

Zadruga Kooperativa Kristal  bo na današnji dopoldanski novinarski konferenci, napovedana je ob 9.15 v prostorih Doma društev Ormož, kjer ima zadruga tudi sedež, predstavila rezultate letošnje “kampanje” pridelave sladkorne pese. Po enajstih letih so namreč kmetje znova posejali sladkorno peso in pridelek tudi uspešno pospravili s polj, sladkorno peso pa prepeljali v hrvaško tovarno Viro v Virovitico. Vodstvo zadruge bo danes predstavilo tudi aktivnosti za leto 2018.

Spomnimo, da je ormoška zadruga Kooperativa Kristal, ki so jo lani ustanovili predstavniki Združenja pridelovalcev sladkorne pese, letos jeseni prvič po dobrem desetletju z njiv pospravila sladkorno peso in jo v celoti oddala v hrvaško tovarno Viro v Virovitico. Letos 36 pridelovalcev (35 kmetov in ena  kmetijska gospodarska družba) za znanega kupca peso zasejalo na 74,8 hektarja. Kot je jeseni poročal Kmečki glas so s spravilom sladkorne pese najprej začeli na Ormoškem, zatem pa je sledilo spravilo na Dravskem polju, v Prlekiji, Apaškem polju ter na koncu še v Prekmurju. In to so bili prizori, ki smo jih nazadnje videli leta 2006, ko je bilo za slovenske pridelovalce sladkorne pese zaradi zapiranja edine slovenske sladkorne tovarne – Tovarne sladkorja Ormož (z njo so v Sloveniji ugasnile tudi nacionalne kvote za sladkor) kot posledice reforme trga s sladkorjem v EU, zadnje pridelovalno, je še poročal Kmečki glas.

Spravilo sladkorne pese letos jeseni. Foto: Geza Grabar, Kmečki glas

Predsednik zadruge in združenja Miroslav Kosi je že ob spravilu pridelka povedal, da so z letošnjo letino lahko zelo zadovoljni in takrat napovedal, da lahko računajo, da bo v povprečju pridelek znašal okoli 60 ton na hektar, kar bi ob dobrih 74 hektarjih letos obdelanih površin na območju Spodnjega Podravja, Prekmurja in Prlekije skupaj pomenilo okoli 4500 ton sladkorne pese. Letošnja cena je 36 evrov za tono pridelka, ki ga bo hrvaški kupec prevzel na njivi. Cena, ki pa bo presegala sladkorno stopnjo 16, pa lahko doseže vse do 40 evrov za tono, še dodaja Kosi.

Interes med kmetovalci za pridelavo sladkorne pese je vse večji, je napovedal Kosi in dodal, da je poleg njivskega kolobarja to tudi donosna poljščina. Po Kosijevih besedah si v zadrugi prizadevajo, da bi v prihodnosti v Sloveniji spet sami predelovali sladkorno peso, v sladkor ali druge izdelke. Več podrobnosti pa bodo predstavili na današnji dopoldanski novinarski konferenci v Ormožu, med drugim tudi ali so se s hrvaškim partnerjem za sodelovanje uspeli dogovoriti tudi za prihodnje leto.

TM