Začetek postnega obdobja in akcija “40 dni brez alkohola” – pot k večji osebni in družbeni odgovornosti

Na Ptuju, mestu z bogato karnevalsko tradicijo, ki svoje pustno obdobje razglaša za “5. letni čas”, so z včerajšnjim dnem zaključili s praznovanji in pokopali pusta. S tem simboličnim dejanjem so oznanili konec pustnega veseljačenja in začetek 40-dnevnega postnega obdobja, ki vodi do velike noči. Ta čas je v krščanski tradiciji namenjen premišljevanju, notranji pripravi in odpovedovanju, vključno s 40-dnevnim odpovedovanjem alkoholu, ki ga mnogi v Sloveniji prakticirajo kot del svoje postne discipline.

 

Danes, 14. februarja 2024, na pepelnično sredo, se postno obdobje začenja s strogo postnim dnem. To pomeni, da so verniki pozvani k zelo skromnemu prehranjevanju – tradicionalno je dovoljen en poln obrok in po potrebi še dva manjša, ki skupaj ne presegata prvega obroka. Meso je izključeno iz prehrane, dovoljeni so jedi na osnovi zelenjave, sadja, stročnic, žit in rib.

V tem času mnogi izkoristijo priložnost za osebno rast in razvoj, bodisi skozi meditacijo, molitev, dobrodelnost ali preprosto z večjo osredotočenostjo na zdrav način življenja. Odpoved alkoholu in preudarno prehranjevanje sta le dva izmed vidikov postnega časa, ki spodbujata k celostni samorefleksiji in pripravi na praznovanje velike noči, ki letos nastopi 31. marca.

VIR VESELJA IN POVEZANOSTI

V okviru 40-dnevnega postnega časa Slovenska Karitas v sodelovanju s soorganizatorji od 14. februarja do 30. marca 2024 organizira 19. preventivno akcijo “40 dni brez alkohola”. Akcija je namenjena solidarnosti z vsemi, ki so prizadeti zaradi posledic nasilja v družinah, prometnih nesreč in bolezni, povezanih z uživanjem alkohola. Cilj je osveščati javnost o škodljivih učinkih prekomernega uživanja alkohola in spodbujati spremembo odnosa družbe do alkohola.

Letošnja akcija nosi podnaslov “VIR VESELJA IN POVEZANOSTI” in poudarja pomen iskanja alternativnih načinov za doseganje veselja in povezanosti brez alkohola. Poudarek je na odkrivanju in cenjenju lastnih talentov ter darov, ki ne samo da so vir veselja, ampak tudi krepijo vezi med ljudmi in nudijo podporo tistim, ki si prizadevajo zmanjšati svoje pitje alkohola. Akcija vabi posameznike, da prevzamejo odgovoren odnos do uživanja alkohola v različnih okoljih – doma, na cesti, v službi in v širši družbi, ter iščejo in spodbujajo načine za veselo in povezano preživljanje časa brez alkohola.

MR