Začetek cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za 3- in 49-letnike

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v drugi polovici julija prejeli cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za izvajanje cepljenja po programu cepljenja in zaščite z zdravili.

Foto: Profimedias, NIJZ
V letu 2019 je cepljenje proti KME, ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, na voljo otrokom, rojenim leta 2016, in odraslim, rojenim leta 1970. Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki oziroma pediatri.

Osebe iz omenjenih starostnih skupin, ki so že bile cepljene proti klopnemu meningoencefalitisu, so upravičene do naslednjih treh odmerkov cepiva proti KME (osnovnih ali poživitvenih). V program cepljenja bosta vsako leto vključeni novi generaciji odraslih, starih 49 let, in otrok, starih 3 leta, s čimer bomo postopoma dosegli vedno večjo zaščito slovenskih prebivalcev pred KME.

Foto: iStockphoto
Kdaj se lahko cepimo proti klopnemu meningoencefalitisu?

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je na voljo skozi vse leto. Sicer pa na NIJZ priporočajo, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma cepiva opravi v zimskih mesecih, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov.

Vir in foto: NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje)