Začenja se jubilejni 10. festival Arsana

Jubilejni 10. festival Arsana bo med 20. in 28. julijem na Ptuju na več kot 60 dogodkih predstavil preko 300 slovenskih in tujih renomiranih glasbenih umetnikov. Bogat bo tudi spremljevalni program v okviru otroškega festivala, mednarodne plesne akademije, razstav in drugih dogodkov.

V najstarejšem slovenskem mestu se ta konec tedna začenja še en uveljavljeni poletni festival Arsana, ki je v zadnjih letih prerasel v enega najbolj prepoznavnih, žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v Sloveniji in tem delu Evrope. Festival je v devetih letih ponudil preko 600 koncertov, gostil 5500 umetnikov mednarodnega slovesa in privabil blizu 250.000 obiskovalcev.

Med letošnje vrhunce festivala sodijo kralji A-capella glasbe, Naturally 7 iz ZDA, Klemen Slakonja & All starts Orchestra, Tango story & Irena Yebuah Tiran, Vox Arsana & Vlado Kreslin, Papir, Patetico, Pliš, Bilbi, Severa Gjurin, Cubismo, Maja Keuc, Marko Črnčec trio, Sharp 6, Martin Belič, Magnifico in številni drugi. Novost letošnjega festivala bo oder mladih, na katerem se bodo predstavili vzpenjajoči se mladi izvajalci različnih glasbenih zvrsti.

Festival Arsana v starem mestnem jedru in tudi na ptujskem gradu

Mednarodni glasbeni festival Arsana je z eminentnimi izvajalci mednarodne glasbene scene je Ptuj zapisal na svetovni glasbeni zemljevid. Vrhunska klasična, jazz, etno, world instrumentalna in vokalna glasba, za vse generacije in okuse, se preliva na trgih, dvoriščih in ulicah starega mestnega jedra Ptuja in tako bo tudi letos vse do zaključka festivala, ki bo 28. julija.

Ekipa letošnjega jubilejnega festivala Arsana je pripravljena na svetovna glasbena doživetja; foto: festival Arsana

Nocojšnjo otvoritev 10. festivala Arsana bo zaznamoval nastop vokalne skupine Naturally 7 iz ZDA, ki veljajo za kralje A-capella glasbe in so ena najpomembnejših vokalnih skupin na svetu. Nastopili so v več kot petindvajsetih državah pred 4 milijoni oboževalcev. Zvok polnega benda in orkestra, ki ga proizvajajo na odru, prihaja izključno iz njihovih glasov, kjer skozi vokalno igro posnemajo bobne, bas, kitaro, trobila in klaviature. Njihova glasbena partnerstva v živo ali v studiu segajo od Coldplaya, Quincy Jonesa, Herbie Hancocka, Queenov, Xavier Naidooa, Sarah Connor, Helene Fischer, Phil Collinsa, Diane Ross ter Michaela Bubléja, s katerim so tudi posneli štiri duete.

Popoldan bo še novinarska konferenca z Naturally 7

Nekateri od njihovih največjih uspehov so pomembne interpretacije svetovnih hitov Phila Collinsa, In The Air Tonight, Coldplayovega epskega hita Fix You in avtorske uspešnice Wall of Sound. 7. studijski album Both Sides Now je še en izjemen razvoj vokalne skupine Naturally 7, ki z bogatimi harmonijami in izjemnimi glasovi interpretira večne klasike, od Antona Dvoraka, Paula McCartneya, Simona & Gurfunkela, Joni Mitchell, Stinga in Adele.

V Grand hotelu Primus, kjer so nastanjeni člani zasedbe Naturally 7, bo danes ob 16. uri še novinarska konferenca, na kateri bodo organizatorji festivala Arsana posebej predstavili svetovno znano vokalno skupino in gostovanje na Ptuju.

Zasedba Naturally 7 je v četrtek že prispela na Ptuj; foto: festival Arsana

Sobotni Večer nove popevke bo posvečen uglasbeni poeziji Roka Vilčnika, nastopili pa bodo Papir, Patetico, Pliš in Bilbi z gostjo Severo Gjurin. V Slavnostni dvorani ptujskega gradu bodo za klasične sladokusce poskrbeli: Trio flavta, rog, klavir – Globalna glasbena vas v zasedbi Nikoline Kovač J., Lovorke Nemeš Dular in Roberta Petriča; Komorni zbor KGBL; Ljubezenska glasba dunajskih skladateljev Milene Arsovske, Philipeja Spiegelja in Pavla Singeja; Vladimir Miloševič, eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije; ter virtuoz Martin Belič na flavti in Ivan Ferčič na klavirju.

Na odrih »Glasbe v mestu« bodo nastopili vidni slovenski jazz glasbeniki, ki delujejo v tujini: Vid Jamnik & Urgent Detergent, Volture Forest, Marko Črnčec trio, Sharp 6, Maja Kevc ter Sounds of Slovenia, kjer se bodo Boštjan Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac sprehodili skozi slovenske etnične pokrajine.
Foto:festival Arsana