Za več zdravja

Današnji tempo življenja nas vedno bolj prehiteva in včasih ne vemo več, ali mu sploh lahko še sledimo. Posledica tega tempa pa so vedno pogostejše zdravstvene težave, ki nas pestijo, kot npr. prebavne motnje.

Fotografija je simbolična; foto: facebook
Prebavne motnje se lahko pojavijo zaradi napak na ravni uravnavanja prebavnih procesov ali mehanskih in funkcionalnih motenj v prebavni cevi ter njeni okolici. Najpogostejše motnje prebave so bruhanje, driska in zaprtje. To pa so pogosto tudi znaki bolezni, ki so le posredno povezane s samimi prebavili.

Težave s prebavo so zato v zadnjem času stalnica našega življenja. Naša sodobna prehrana, hitenje, zasvojenost s sladkarijami in drugimi dobrotami ter stres uničujejo naša prebavila in s tem pospešujejo nastanek naših težav.

Foto: efficientmicrobes.co.za

Nadomeščanje izgubljene tekočine – rehidracija

Je prvi in najpomembnejši ukrep pri zdravljenju driske. Pijete lahko neoporečno vodo in nesladkan čaj, še posebej primeren je čaj borovnic ali pa ruski čaj. V lekarni lahko dobite glukozno-elektrolitski pripravek (Peroralna rehidracijska sol) v obliki praškov ali šumečih tablet za pripravo peroralne rehidracijske raztopine. Količina, ki jo morate popiti, je odvisna od stopnje dehidracije.

Prehrana

Na začetku uživajte hrano s čim manj vlakninami, denimo riž, korenčkovo juho, prežganko, prepečenec, banane in krompir. Izogibajte se presladki (sokovi, pecivo), mastni in začinjeni hrani, pravi kavi, v prvih dneh tudi mleku in mlečnim izdelkom. Ko se začne driska umirjati, postopoma preidite na normalno prehrano.

Pri otrocih se priporočajo sluzi in pektini (npr. riževa sluz, nastrgana jabolka) in tudi posebna hrana. Pri pripravi obroka natančno upoštevajte navodila proizvajalca in ne pozabite med obroki otroku ponujati dodatne tekočine. Bolje je, če tekočino pijemo po požirkih in ne prehitro. Če otroka, ki ima prebavne motnje dojite, seveda nadaljujte z dojenjem.

Mlečnokislinske bakterije – probiotiki

V lekarni so na voljo brez recepta. Uporabljajo se kot dopolnilno zdravljenje pri driski, ki nastane zaradi bakterijskih in virusnih okužb prebavil. Mlečnokislinske bakterije so del normalne črevesne flore in zagotavljajo normalno kislost v črevesju ter tako preprečujejo razrast škodljivih in pogojno škodljivih bakterij. Poleg tega večajo obrambno sposobnost črevesne sluznice. Pripravkov, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije, je v lekarni več vrst. Najbolje je, da se oglasite v naši lekarni, kjer vam bomo izbrali tiste, ki so najboljši za vašo težavo.

Aktivno medicinsko oglje (Carbo medicinalis)

Na voljo je v obliki tablet v lekarni brez recepta. Deluje tako, da veže nase (adsorbira) toksine, produkte bakterijskega metabolizma, ki povzročajo drisko.

Foto: arhiv bodieko.si

Antidiaroiki

Ta zdravila se uporabljajo za simptomatsko zdravljenje akutne driske pri odraslih in otrocih, kadar ni možno zdravljenje vzroka driske. To so različne viroze, med njimi tudi rotavirus. Kadar, pa lahko zdravimo vzrok prebavnih težav, jih lahko uporabljamo kot pomoč k čimprejšnji ozdravitvi.

Antiperistaltik

V redkih primerih, ko je driska dolgotrajna in obilna, ga zdravnik predpiše na recept. Deluje neposredno na črevesno steno, tako da zavira peristaltično gibanje črevesja in zmanjša količino izločenega blata. Velikokrat je vzrok takšne driske stranski učinek kakega zdravila.

Protimikrobno zdravljene

Zdravljenje z antibiotiki lahko predpiše zdravnik pri dolgotrajni, hudi obliki driske, pri bolnikih z zmanjšano obrambno sposobnostjo organizma in pri okužbah s paraziti.

Obiščite zdravnika, če:

driska kljub samozdravljenju ne izgine v tednu dni oziroma se po dveh dneh stanje še poslabša;

postajate vse bolj dehidrirani;

dolgotrajno bruhate;

drisko spremlja visoka telesna temperatura;

je blatu primešana kri ali sluz;

drisko spremljajo hude bolečine v trebuhu;

imate druge kronične bolezni (npr. sladkorno bolezen, bolezni srca in zmanjšano obrambno odpornost organizma);

se med jemanjem antibiotikov ali po njem pojavi huda driska;

se pojavi akutna driska pri nosečnicah in majhnih otrocih.

»Želim vam čim manj takšnih in podobnih težav. Če pa vas vseeno doletijo, ste vabljeni v našo lekarno, kjer vam bomo z veseljem svetovali,« svetuje Metoda Meško Žitnik, mag. farm., Lekarna pri Sv. Martinu na Hajdini.