Za okoli 261.500 učencev in dijakov začetek novega šolskega leta

Poletnih počitnic je konec in za okoli 261.500 slovenskih šolarjev se začenja novo šolsko leto. Na petih ptujskih osnovnih šolah imajo letos 193 prvošolcev, vseh učencev pa je 2.051.

Spet v šolo
Za okoli 261.500 slovenskih šolarjev se je začelo novo šolsko leto. Med njimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, od katerih jih bo 20.840 v šolo sedlo sploh prvič. Slednjim je na prvi dan posvečena še posebna pozornost, saj šole zanje pripravijo posebne sprejeme.

Na ptujskih šolah v šolske klopi danes sedlo 2.051 učencev

Na petih ptujskih osnovnih šolah imajo v novem šolskem letu skupno 193 prvošolcev. Po poročanju ptujske televizije PeTv, imajo na Osnovni šole Olge Meglič 46 prvošolcev in skupno 380 učencev. Nekaj manj učencev imajo na Osnovni šoli Breg, kjer je v prvi razred vpisanih 25 učencev, skupno pa jih bo šolo obiskovalo 300.

Na največji ptujski Osnovni šoli Ljudski vrt imajo v prvi razred vpisanih 72 otrok in od tega jih bo 14 obiskovalo šolo na podružnici na Grajeni. Skupno imajo vpisanih 886 otrok in od tega bo šolo na Grajeni obiskovalo 162 otrok. Na Osnovni šoli Mladika bodo sprejeli 42 prvošolcev, medtem ko se bo pri njih šolalo skupno 370 otrok. Osnovno šolo dr. Ljudevita Pivka bo v vseh programih obiskovalo 115 učencev. V prvi razred bodo sprejeli pet otrok, medtem ko bodo tri novince vpisali v posebni program.

Prvošolcem je na prvi šolski dan posvečena posebna pozornost.

Nekoliko prenovljen učni načrt

Učence osnovnih šol v šolskih klopeh letos čakata prenovljena učna načrta za slovenščino in izbirni predmet čebelarstvo, na voljo pa bosta tudi dva nova izbirna predmeta – filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik. Učence 2. razredov letos v šoli prvič čakajo brezplačna učna gradiva.

Dijaki imajo na voljo nekatere nove izobraževalne programe ter razširjen nabor programov, v katerih lahko opravljajo vajeništvo. Za tiste polnoletne pa je novost, da si odsotnosti od pouka več ne bodo mogli opravičiti sami in da starši za vpogled v ocene več ne bodo potrebovali njihovega soglasja.

Prvi šolski dan na OŠ Hajdina, kjer imajo letos v pisanih 260 učencev, od tega 29 prvošolcev. Na fotografiji so letošnji devetošolci.

3. januarja ne bo treba nadomeščati

Šolarje bodo letos najdlje prosti med božičnimi in novoletnimi prazniki, in sicer od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati.

Za večjo varnost prvošolcev rumene rutice in baloni

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je ob današnjem prvem šolskem dnevu pripravila akcijo s sloganom VarnoVŠolo, katere osrednji simbol so rumeni baloni, ki voznike opozarjajo na prisotnost otrok na cesti.

Vir: STA, PeTv, foto: TM