Poslanci odbora za kmetijstvo Evropskega parlamenta so včeraj zvečer sprejeli mnenje, ki bo Evropski komisiji pomagalo pri pripravi novih pravil namenjenim prehodu EU v podnebno nevtralno družbo.

 

“Pri oblikovanju ukrepov za prehod v podnebno nevtralnost moramo upoštevati različna izhodišča držav članic EU. Komisiji med drugim predlagamo preučitev shem t. i. ogljičnega kmetovanja. Te sheme bi omogočile finančno nagrajevanje kmetov pri opravljanju trajnostnih kmetijskih praks, ki imajo ugoden vpliv na okolje,” je izjavil evropski poslanec in pogajalec odgovoren za področje podnebne nevtralnosti skupine ELS na odboru za kmetijstvo, Franc Bogovič.

Bogovič je razložil, da je eden ključnih ciljev politične skupine ELS na podlagi ocene učinka do leta 2030 (glede na leto 1990) zmanjšati emisije toplogrednih plinov za najmanj 50 do 55 odstotkov ter doseči podnebno nevtralnost EU do leta 2050.

“Postavljanje visokih ciljev in standardov pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov je brez smisla, če hkrati ne naslovimo tudi vprašanja emisij, ki pri ne trajnostni proizvodnji nastanejo na drugem koncu sveta in se nato prek blaga uvozijo v EU,” je dodal Bogovič

Zato jasno pričakujemo in v mnenju izpostavljamo, da bo Evropska komisija, da se temu izogne, pri pripravi novih pravil morala poskrbeti za zagotavljanje ustrezne proizvodnje hrane, prehransko varnost, podporo trajnostnim kmetijskim praksam, in upoštevati posebne razmere podeželskih in odmaknjenih območij ter vlogo trajnostne bioekonomije, dodaja Bogovič.

Preberite še:

Trajnostna proizvodnja hrane je eden izmed glavnih ciljev današnje družbe!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR