Trajnostna proizvodnja hrane je eden izmed glavnih ciljev današnje družbe!

Damir Žerak
Delavnice o ekološki proizvodnji vina na kmetiji Valentan

Zavod Povod, so.p., iz Ptuja je pretekli teden organiziral delavnice o trajnostni proizvodnji hrane. Dogodek je potekal na Ekološki kmetiji Valentan na Malečniku.

 

Ekološka kmetija Valentan je poskrbela za izmenjavo dobrih praks o odgovorni porabi in trajnostni pridelavi hrane v okviru SDG12: Zagotoviti trajnostne vzorce potrošnje in proizvodnje.

“Živimo v svetu, v katerem se hrana proizvaja iz škodljivih kemikalij, ki škodijo našemu zdravju, divjini in okolju. Pakirana je v plastiko in po nepotrebnem odpremljena po vsem svetu. Kmetje ne zaslužijo dostojnega življenja niti v državah Evrope, kaj šele na južni polobli. Dostop do kakovostne in ustrezne prehrane ni zagotovljena za milijone ranljivih ljudi v Evropi in po svetu, ki se še vedno borijo s podhranjenostjo in premalo prehrane. Veliko naše energije izvira iz hranilno ničvredne nezdrave hrane in pijače. Povprečna odrasla oseba ima danes trikrat večjo verjetnost debelosti v primerjavi z letom 1975. Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo lahko zagotovijo varno in hranljivo hrano za vse in ustvarijo dostojne dohodke, hkrati pa podpirao razvoj podeželja, osredotočen na ljudi, in varovanje okolja,” sporočajo v Zavodu Povod.

Kmetija Valant je primer dobre prakse

Med griči nad Malečnikom, kjer je težko najti pobočje brez vinske trte in soseda, ki ni vinogradnik, leži ekološka kmetija Valentan. Valentanov vinotoč je štiri kilometre iz Maribora.

DAMIR ŽERAK
Valentan ponuja zdrave ekološke pridelke iz zelenjave, sadja, žitne in sadne izdelke, olja, kis ter vina. DAMIR ŽERAK

Tretja generacija vinarjev, je nase prevzela odgovornost do narave in svoje sile usmerja v pridelavo ekoloških vin. S spoštovanjem tradicije in novimi znanji, mlada prevzemnika vlagata v prihodnost svojih otrok.

Vinogradi, ob skrbnih rokah gospodarjev in s pomočjo vetra ter sonca, rodijo zdravo grozdje, ki je osnova vrhunskih ekoloških vin. Budno, kot mama svoje otroke, opazuje kletar svoje vino.

Na njihovi ekološki kmetiji se lahko oskrbite tudi z zdravimi ekološkimi pridelki različne zelenjave, sadja, žitnih in sadnih izdelkov, olja, kis ter vina.

Delavnice so bile v okviru projekta “Trajnostna Evropa za vse”. To je triletni medsektorski projekt, ki ga vodi 25 partnerjev iz vse Evrope. Njegov cilj je spodbujati ambiciozno izvajanje svetovnega kriznega načrta – 17 ciljev trajnostnega razvoja ZN – s strani EU in znotraj nje.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

DAMIR ŽERAK