Za danes napovedana nova protestna zapora državne ceste

Prebivalci ob državni cesti med Ormožem in Ptujem, nezadovoljni zaradi zamikanja časovnice umeščanja obvoznice in potrebe po nadaljevanju reševanja preusmeritve tranzita, saj sedanja rešitev po njihovem ni prinesla občutnega zmanjšanja števila težkih tovornjakov, so za danes, 28. junija, ob 18. uri napovedali nov protest.

Foto: arhiv mapio.net

Prebivalci Ormoške ceste na Ptuju so že večkrat opozorili na nevzdržne razmere zaradi velikega števila tovornjakov, ki vsakodnevno vozijo mimo njihovih hiš. Danes se jim bodo pri protestu pridružili tudi predstavniki civilne iniciative Cvetkovci v občini Ormož.  

 

Omejitve niso učinkovite

Ukrep, s katerim je Direkcija za infrastrukturo s prvim junijem omejila tranzitni tovorni promet na severovzhodu države, ne daje želenih rezultatov ugotavljajo prebivalci ob zelo obremenjeni državni cesti. Ptujska civilna iniciativa je sicer pozdravila zaprtje mejnih prehodov za tranzitni tovorni promet in preusmeritev na avtocesto, a ocenjuje, da ukrep ni dal dovolj dobrih rezultatov, saj prehodi ostajajo odprti za tovornjake z območja Medžimurja in Varaždina. To je po njihovem mnenju prineslo le okoli sto tovornjakov dnevno manj.

Po poročanju Večera ima civilna iniciativa (CI) za današnji protest dovoljenje policije, ki bo ​urejala promet, in se bodo njenih pravil tudi držali. Še pred protestom v rumenih telovnikih bodo v gostišču Marta ob 17. uri izpeljali ustanovni zbor CI, da bo njihovo početje pravno urejeno.

Danes na protestu tudi predstavniki civilne iniciative Cvetkovci v občini Ormož. Foto: arhiv KTV Ormož, Zdravko Munda

V protest tudi Cvetkovcih

Kot poroča KTV Ormož, bo civilna iniciativa Cvetkovci za obvoznico Ormož – Ptuj v sodelovanju z civilno iniciativo Ptujska obvoznica danes 18. uri v Cvetkovcih, ob prehodu za pešce pri avtobusni postaji, izvedla mirni protestni shod.

Civilna iniciativa protestni shod pripravlja s sledečim z namenom, da se seznanijo ožjo in širšo lokalno skupnost o problematiki povečanja tranzitnega prometa, opozoriti želijo širšo javnost, da je domačinom dovolj sprenevedanj in prestavljanja rokov za izgradnjo obvozne ceste Ormož – Ptuj, ki traja že skoraj 30 let, hkrati pa tudi opozoriti na problem nivojskega križanja regionalne ceste in železnice v Mihovcih pri Veliki Nedelji.

Protest bo potekal mirno, zagotavljajo organizatorji. Večina udeležencev bo pešcev, ki bodo zaradi varnosti oblečeni v odsevne varnostne jopiče. Sprehajali se bodo po pločniku in s transparenti opozarjali na navedeno problematiko.
Med protestniki bodo tudi kolesarji in kmetje s traktorji in kmetijskimi strojnimi pripomočki.
Vsi udeleženci se bodo obvezno držali cestno prometnih predpisov in bodo upoštevali navodila policistov. Gre torej (zaenkrat) za miren protestni shod, ki bo služil kot opozorilo, da je obvoznica (nova cesta Ormož – Ptuj) nujno potrebna za kvalitetnejše življenje prebivalcev na tem koncu Slovenije.

Foto: arhiv KTV Ormož, Zdravko Munda