Z jutrišnjim dnem se prične 61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Z jutrišnjim dnem se prične 61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo v Gornji Radgoni, ki bo potekal od 26. do 31. avgusta s 1700  razstavljavci iz 35 sodelujočih držav na skupaj 70.950 m2 razstavnih površin ponujal vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo.

 

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije. Naštevamo zgolj nekaj od njih: Pestro dogajanje in predstavitve svojih članov pripravljata Zadružna zveza Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo predstavila najvidnejša živilska podjetja Slovenije, slovensko sadje in odlične pekovske izdelke. Čebelarska zveza Slovenije bo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja organizirala promocijo čebelarstva, čebel in shem kakovosti. Sejem bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize na aktualne tematike.

Ob pričetku sejma se bo odvijal tudi kongres Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS, ki bo ponudil priložnost povezati se s strokovnjaki, podjetniki ter predstavniki kmetijske in živilske industrije. Skupaj bodo ustvarjali in delili ideje ter iskali rešitve za prihodnost kmetijskega sektorja. Kot trdijo, je njihov cilj graditi močno, inovativno in konkurenčno kmetijsko-živilsko panogo. Forum se bo predstavljal tudi na stojnici v hali C. 

 

Država partnerica sejma AGRA bo Indija, država z največjim številom prebivalcev na svetu, z bogato tradicijo kmetijske pridelave in proizvodnje živilskih izdelkov. S skupinskimi razstavnimi prostori se bodo predstavile še Bolgarija, Črna Gora, Severna Makedonija, Madžarska, Kosovo, Avstrijska Štajerska, Ukrajina, Senegal …

Vsebinski poudarki sejma Agra bodo sicer na Mednarodnem letu prosa, mladih v kmetijstvu, inovacijah in digitalizaciji kmetijstva prihodnosti, podnebnih spremembah in vodnih virih, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij, biotski raznovrstnosti, našem gozdnem in lesnem bogastvu, prehranski in energetski samooskrbi ter obnovitvenem kmetijstvu.

 

SEJEM AGRA V ŠTEVILKAH:  1700 razstavljavcev • 35 sodelujočih držav (neposredno 18, zastopanih 17) • 24.650 m2 razstavnih površin v halah • 28.000 m2 zunanjih razstavnih površin • 3.000 m2 razstav živali • 15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža, prireditveni prostor • razstavni prostor skupaj: 70.950 m2